вівторок, 13 листопада 2012 16:43

Луганський шахрай обдурив покупців інтернет-магазину на 1 млн гривень

Луганський шахрай обдурив покупців інтернет-магазину на 1 млн гривень
Шахрай збагатився на мільйон гривень. Фото: ternopol.zelen.org.ua

Більше як двісті українців стали жертвами афериста, якій розміщував на інтернет-аукціоні оголошення про продаж дешевих ай-фонів та телефонів. Сума, на яку їх кинули - майже 700 тис. гривень. Пояснюють, що на аукціоні діє програма захисту покупців, тому нічого не підозрювали.

Дмитро Канаєв з Мелітополя Запорізької області 20 вересня замовив смартфон "iPhone". 3400 гривень перевів на картку "Приватбанку" продавця. Той підтвердив, що гроші отримав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Житель Дніпропетровщини шахрайським шляхом заволодів 30 га землі - МВС

"Сказав, що треба почекати. Але пройшов місяць, а покупку я так і не отримав. На його сторінці були тільки позитивні відгуки. Люди отримують замовлення, дуже задоволені. Отримують нові телефони та планшети. А тільки 30 жовтня посипались коментарі, що ніхто нічого не отримує. Того ж дня він зник. Всі його телефони не працюють. Я написав заяву до міліції", - розказує Дмитро.

Поспілкувавшись з іншими покупцями, Дмитро встановив, що таких як він - декілька сотень. Замовлення на неіснуючі телефони продавець приймав з травня місяця. Аби ні в кого не виникало підозр, раз на місяць двоє чи троє українців отримували дешеву техніку. За правилами інтернет-аукціону покупці повинні залишити відгуки. Всі писали, що задоволені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Циганка видурила коштовностей на 41 тисячу

"Ми встановили, що це Костянтин Кунаков 1989 року народження, прописаний в Луганську. На сайті "Аукро" він зареєстрований з 2010-го року. Виставляв на продаж "iPhone" та "iPаd" компанії "Apple". Покупців дуже багато, бо ціни були низькі. В два-три рази менше офіційної вартості", - пояснює Дмитро.

Продавець вимагав стовідсоткову передплату. Всі охочі мали місяць-два зачекати. Продавець пояснював, що посилки йдуть з Канади.

"Потім ми з'ясували, що він там нічого не замовляв. Просто гроші знімав. Доводив так, що все нормально продає, і готовий і далі продавати. Решту покупців просив почекати. Розповідав, що має з митницею проблеми. Всі "відмазки" були однакові для всіх покупців".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Банк виплатив 40 тисяч гривень відступних

Сьогодні сума, на яку поназамовляли айфонів, - 636 тисяч 545 гривень".

Але оголошення про продаж чоловік розміщав і на сайтах "Slando" та "E-market". Тому скільки саме українців стали жертвами шахрая, невідомо.

"Припускаємо, що отримав не менше одного мільйона гривень, - каже Дмитро. - Їхня програма захисту покупців - пшик. Якщо людина переводить гроші за покупку певного лоту, а продавець не хоче відправляти, то ніби-то інтернет-аукціон почне з цим розбиратись. Ми маємо надати йому заяви, написані в міліцію та копії документів і чеків. Потім нібито він поверне витрачені гроші. Але ми не відносимось до категорії людей, яким повернуть гроші. Бо купували товари під замовлення. Нам пояснили, що ми у будь-якому випадку залишимось без грошей".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шахрайств зі спадком побільшає утричі

Заяви до міліції написали всі, хто замовляв техніку через "Аукро". Жертвами стали жителі всіх регіонів Україні. Тільки в Мелітополі Дмитро знайшов ще двох людей, які теж купились на дешеву техніку.

"Є люди, які витратили 3-4 тисячі, а є такі, що витратили 40 та 70 тисяч. Мільйон просто злився в нікуди. Знаємо, що на картах в нього зараз 90 гривень і все. А інтернет-аукціон не хоче поки займатись цією справою. Вони просто чекають. Негативні коментарі, яких там десятки, не видаляють, але блокують користувачів, які скаржаться" - уточнює чоловік.

"За нашими даними у продавця виникли складнощі з постачальником товару. Однак після розмови з ним, він зобов'язався завершити угоди найближчим часом. Обліковий запис даного продавця був заблокований одразу після надходження першої скарги, однак, як пізніше з'ясувалося багато покупців не повідомляли про те, що продавець не надсилає товар на протязі декількох місяців, а продавець продовжував торгувати, - пояснюють у прес-службі "Аукро".

Зараз Служба Безпеки аукціону готує матеріали для їх передачі в правоохоронні органи за місцем реєстрації користувача "kostya_kostya1" для проведення перевірки та прийняття рішення про порушення кримінальної справи.

Додають, що всім покупцям, які не отримали товар, будуть надані довідки-підтвердження участі в аукціоні. З цією довідкою, а також оригіналами платіжних документів вони можуть звернутися до відділення міліції за місцем свого проживання із заявою про шахрайство. У даний момент користувачі готують колективне звернення в міліцію.

 

Зараз ви читаєте новину «Луганський шахрай обдурив покупців інтернет-магазину на 1 млн гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

55

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути