Ексклюзиви
четвер, 06 вересня 2007 15:22

Лучано Паваротті зізнавався, що не знає нот

Рано вранці 6 вересня стало відомо про смерть маестро.

У дитинстві Лучано більше всього любив ловити жаб і ящірок, грати у футбол і, співати. Він народився в Модені на півночі Італії, "найспіваючішій" країні світу. Його батько заробляв на життя, випікаючи хліб, володів на подив красивим тенором і регулярно відвідував моденський хор "Корала Россі".

А мати, яка трудилася довгими годинами на тютюновій фабриці, була палкою прихильницею опери і, приходивши додому, завжди слухала пластинки великих тенорів епохи - Енріко Карузо, Беньяміно Джілі і Джованні Мартінеллі. Наслідуючи їх, Лучано голосив "Серце красуні", забравшись на стіл.

Співак згадував: "Після мого першого виступу батько, будучи строгою людиною, сказав: "Хлопчик, ти непогано співаєш, але ти - не Карузо. Отже перестань займатися нісенітницею і освоюй серйозну професію". Але я сказав сам собі: "Так, є Карузо. Але повинен бути і Паваротті".

Своєю співецькою кар"єрою Паваротті зобов"язаний своїй першій дружині - Адуї. Вона вмовила його продовжувати заняття співом, які увінчалися успіхом - в 1961 році Лучано Паваротті зайняв перше місце на конкурсі вокалістів в Реджо-нель-Емілія.

Серед видатних досягнень Паваротті: Ернані, Герцог, Манріко, Калаф. З часом театр поступився місцем концертній естраді, яка, у свою чергу, стала тісною для Паваротті.


Серед достоїнств співу Паваротті - чудова висока постановка голосу; сонячний польотний тембр; на рідкість довершена вокальна майстерність і як наслідок легкість звукоїзвлеченія. Поєднання подібних якостей з неймовірно сильною індивідуальністю, випромінюючою тепло і життєрадісність, зробили співака однієї з суперзірок оперної сцени 20 сторіччя.

Партія Тоніо в "Дочки полку" Доніцетті (заспівана спочатку в театрі "Ковент-гарден" в 1966, а потім, в 1972, на сцені нью-йоркської "Метрополітен-опера") принесла Паваротті міжнародну популярність і титул "Короля верхнього до" (ноти до другої октави - він став першим тенором в історії опери, який заспівав все дев"ять високих до).

Хоча основна спеціальність Паваротті - ліричні белькантові партії (Ельвіно в "Сомнамбулі" Белліні, Артуро в його ж "Пуританах", Едгардо в "Лючиі ді Ламмермур" Доніцетті, Альфред в "Травіате" Верді, Герцог Мантуанській в його ж "Ріголетто"), з часом співак став звертатися і до драматичніших ролей, таких, як Ріккардо в "Балі-маскараді" Верді, Каварадосси в "Тузі" Пуччині, Манріко в "Трубадурові" Верді, Радамес в його ж "Аїді".

Сам Паваротті зізнавався, що не знає нот.

У 1966 році збулася заповітна мрія молодого співака: він став солістом всесвітньо відомого оперного театру "Ла Скеля" і почав тріумфальний хід по сценах і концертних залах світу. На одному зі своїх виступів в "Метрополітен-опера" Паваротті довів глядачів до стану повної ейфорії, так що завісу довелося піднімати 160 разів - що і було занесено в Книгу рекордів Гіннесу.

З своєю першою дружиною Адуєю Лучано познайомився ще підлітком. Весілля відбулося в 1961 році, коли Лучано отримав перший пристойний гонорар і навіть намагався обклеїти купюрами стіни спальні, але згодом купив свій перший автомобіль. Життєве кредо свого вже колишнього чоловіка вона визначила так: "Спагетті, спагетті, потім - любов.

Паваротті, заробляючи близько $2 млн. в рік, мав нерухомість в Модене, Монте-Карло, Парижі і Нью-Йорку, одинадцять підприємств, що діють, стайня на 60 коней, займався парфюмерним бізнесом. Про все це пеклася Адуя і з останніх сил прагнула зберегти сім"ю ради забезпеченого майбутнього трьох дочок - Лоренци, Кристини і Джуліани. Але розтиражовані по всьому світу фотографії 61-річного Паваротті і його 27-річної секретарки Ніколетті Мантовані, що голубляться в Карібському морі, її розлютували. Після 35 років браку Адуя подала на розлучення. При цьому вона відсудила у чоловіка $100 млн. і розповіла правоохоронним органам, що Лучано укрив від оподаткування $20 млн. У "забудькуватого" співака виникли серйозні проблеми з владою. Йому загрожував трирічне тюремне ув"язнення. А вся Італія обговорювала його зв"язки з мафією.

68-річний тенор одружився на своїй колишній секретарці через 10 років знайомства. Не дивлячись на значну різницю у віці - 34 року, - вони добре ладнали один з одним. Весілля грали в парку, де подружжя познайомилося, коли Ніколетта ще працювала асистентом на стайні маестро.

У Лучано Паваротті і Николетти Мантовані народилися різностатеві двійнята. До нещастя, пологи були складними - Николетте довелося перенести термінову операцію кесарева перетини, і хлопчик помер відразу ж після народження через нестачу кисню. Дівчинка, що вижила, стала першою дитиною 33-річною Мантовані і четвертим у 67-річного Паваротті.

Великий тенор ухвалив рішення піти з сцени в свій 70-річний ювілей в 2005 році, виступивши на прощання в 40 містах світу, у тому числі і в Петербурзі, де в Льодовому палаці він дав концерт "A night to remember".

Коли в перерві між гастролями співак проходив медогляд, лікарі виявили у нього злоякісну пухлину. У 2006 році Паваротті переніс операцію з її видалення, з цієї причини всі концерти на 2006 рік були відмінені. Паваротті говорив, що не боїться смерті з тих пір, як в 12 років переніс правець і 15 днів пролежав в комі, передає РІА Новини.

Зараз ви читаєте новину «Лучано Паваротті зізнавався, що не знає нот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути