четвер, 12 червня 2008 19:58

Лісові пожежі шукають із літака

Автор: фото: Іванна ЯСИНЄВА
  Валерій Слабко і другий пілот Юрій Дрозд (праворуч) стоять біля літака Ан-2  у селі Михайлівка поблизу Сум
Валерій Слабко і другий пілот Юрій Дрозд (праворуч) стоять біля літака Ан-2 у селі Михайлівка поблизу Сум

На Сумщині протягом літа пожежі шукатимуть за допомогою літака. Тендер на авіапослуги виграло київське товариство "Конкордавіа". Орендований "кукурузник" Ан-2 з екіпажем прибув в область.

— Свого літака в нас не було, — каже начальник Сумського авіавідділення всеукраїнської авіабази Валерій Слабко, 58 років. — Тому літали на чернігівському, який сусіди садили на межі областей. Це було незручно. Патрулювали не часто. Тепер літаємо щодня, а то й двічі на день. Щоправда, коли надворі було холодно й вогко, вилітали лише кілька разів. Але і в таку погоду в області було 10 лісових пожеж. А торік — понад 100.

Літак і екіпаж базуються в селі Михайлівка поблизу Сум на території колишнього авіаклубу "Навігатор".

— Нам тут добре — тихо, спокійно, — говорить командир літака Володимир Кожеванов, 58 років. — Сім"я залишилася в Одеській області. Вони звикли до тривалих відряджень. Раніше я служив у прикордонних військах Росії, возив військових на пожежі в тайзі. І тепер кличуть назад. Може й повернуся. В Україні зараз літати ні на чому, хіба що на таких-от маленьких...

Льотчики запрошують на патрулювання. Літак розганяється по зарослому травою полі. Здається, що розсиплеться. Таки відривається від землі. За 3 год. облетіли південні райони області. Біля скупчень дощових і грозових хмар, літак розгойдує й підкидає.

— Найчастіше пожежі в лісі починаються через недопалки, залишені багаття, — розповідає Валерій Слабко. — А вогонь у лісі поширюється швидко. Верхову пожежу, коли горять крони, спинити майже неможливо. Чим раніше побачимо її, тим легше буде гасити, і меншою буде шкода.

Спершу стовп диму помітили в Охтирському районі: горить трава в лісосмузі. Сповіщаємо диспетчера. Згодом побачили полум"я, що виникло на місці невеликого озерця зрідженого газу, який спалює місцеве підприємство. Поряд цистерни із пальним, машини, край лісу. Та людей це не хвилює.

Тікаючи від грозового фронту, повертаємося до Сум. Облетіти місто не вдається — повітряні ями. Беремо курс на Михайлівку. Там нас зустрічає технік, який підготує машину до наступного вильоту.

Зараз ви читаєте новину «Лісові пожежі шукають із літака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути