субота, 15 лютого 2020 11:03

Лишилися лише ноги: в Україні вперше розтрощили пам'ятник Леніну
6

15 лютого 2013 року в рамках декомунізації України повалили перший пам'ятник лідера більшовиків Володимира Леніна. Подія відбулася близько 15:00 у місті Охтирка Сумської області. Організаторами стали члени всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Активісти повалили пам'ятник Леніну в Охтирці на Сумщині
Фото: unian.ua
Активісти повалили пам'ятник Леніну в Охтирці на Сумщині
Активісти повалили пам'ятник Леніну в Охтирці на Сумщині
Активісти повалили пам'ятник Леніну в Охтирці на Сумщині
Пам'ятник Леніну в Охтирці комуністи відновили за одну ніч

Пам'ятник радянському ідолу був зроблений із цементу та пофарбований бронзовою фарбою. Стояв на високому постаменті посеред площі імені Леніна, тепер Успенської. У день зносу там зібрався чималий натовп активістів та перехожих. Фігуру вождя обмотали тросом та потягли за допомогою вантажівки "Зіл". Пам'ятник розлетівся на шматки, лишилися лише ноги.

Місцеві активісти заявляли, що постамент хотіли демонтувати ще на початку 2000 року згідно з Указом Президії Верховної Ради України від 30 серпня 1991 року "Про заборону діяльності Компартії України", але колишня районна партноменклатура захищала свого кумира.

"Усі цивілізовані держави колишнього соцтабору вже давно заборонили будь-які прояви комуністичної ідеології та символіки, що закріплено в законодавстві цих держав. На жаль, дехто й досі не може усвідомити всього жаху від злочинної діяльності комуністичного режиму в роки окупації України, ніяк не можуть розпрощатися з останніми згадками про ті лиховісні для нашої держави часи. Комуністична символіка і ідеологія не мають місця у європейській Україні, і якщо будь-який її прояв не може усунути влада – ми його усунемо власними силами. Наголошу: ми лише виконали закон про декомунізацію, а нам місцеві прислужники окупаційного режиму намагалися довести, що це, бачте, "елемент благоустрою", - зазначив нардеп України VII скликання Ігор Мірошниченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Індійці зіграли у футбол головою Леніна

За такий вчинок активістів забрали до райвідділку міліції для показу свідчень. А члени місцевої Компартії навіть опублікували офіційну заяву, в якій вимагали покарати причетних до події.

"Ми, комуністи Сумщини, попереджаємо, що сьогодні ці мерзотники нахабно і безкарно валять пам'ятники, спалюють книги, топчуть і принижують пам'ять мільйонів людей, а завтра будуть знищувати і розстрілювати людей за ідеї та їхні думки, які вони не поділяють. Висловлюємо рішучий протест таким діям збожеволілих ультранаціоналістів. Ми вимагаємо від влади притягти до відповідальності і покарати ініціаторів цього свавілля. Ми не дамо глумитися над нашим минулим", - йдеться у заяві комуністів.

Згодом правоохоронці таки відкрили кримінальну справу щодо події. Учасників звинуватили в хуліганстві. А пам'ятник Леніну відновили за ніч 12 березня. Проте 24 лютого 2014-го знову знесли, а на його місце встановили прапор України.

У місті Новгород-Сіверський на Чернігівщині демонтували останній в Україні пам'ятник Володимиру Леніну. Ленін простояв тут 2,5 року після прийняття закону про декомунізацію. Мер міста Олег Бондаренко виставив його на продаж. Оголошення розмістив на порталі OLX.

Зараз ви читаєте новину «Лишилися лише ноги: в Україні вперше розтрощили пам'ятник Леніну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути