понеділок, 24 січня 2011 14:01

Лікарі повернули жінці голос, пересадивши донорську гортань (ФОТО)

Лікарі повернули жінці голос, пересадивши донорську гортань (ФОТО)

Бренда Чаретт Йенсен перенесла трансплантацію донорської гортані, частини трахеї і щитовидної залози. Таку операцію зробили вдруге в історії медичної практики.

Завдяки складній операції, проведеній хірургами з декількох країн у Davis Medical Center при університеті Каліфорнії, жінка отримала можливість говорити, самостійно дихати і ковтати, а також відчувати смак і запах.

Всього цього вона була позбавлена протягом 11-ти років. Причиною трагедії стала трубка, введена їй у гортань під час операції. Вона пошкодила дихальні шляхи. 11 років дихання жінці забезпечувала трахеотомія, а голос - електронний пристрій.

У жовтні міжнародна бригада хірургів протягом 18 годин оперувала Бренду. Через два тижні вона змогла сказати дві свої перші фрази: "Доброго ранку" і "Я хочу додому".

Попередник Бренди, Тім Хайдлер, який переніс аналогічну операцію в 1998 році, заявив, що за останні 13 років жодного разу не пошкодував про те, що йому повернули голос. Навіть попри те, що йому доводиться щодня приймати препарати, що перешкоджають відторгненню донорських тканин.

За матеріалами: Newsru.co.il

Зараз ви читаєте новину «Лікарі повернули жінці голос, пересадивши донорську гортань (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути