пʼятниця, 02 жовтня 2009 14:04

Лідер Придністров"я заявив, що республіка готова увійти до складу Росії

Лідер Придністров"я заявив, що республіка готова увійти до складу Росії
Лідер Придністров"я Ігор Смирнов  заявив, що республіка готова увійти до складу Російської Федерації, і не збирається вести курс на зближення з Молдовою.

За словами Смирнова, Придністровська Молдавська Республіка буде вести переговори з Кишиневом після обрання нового президента з урахуванням результатів референдуму 2006 року, коли 97,2% виборців проголосували за незалежність республіки і приєднання до Росії.

В Придністров"ї до кінця цього року відбудеться референдум щодо проекту нової конституції, який багато в чому схожий на російський закон.

Як пише "Комерсант", придністровський варіант конституції відрізняється від російського тим, що дозволяє президенту переобиратися необмежену кількість разів. Таким чином у разі ухвалення нової конституції парламент буде розпущений, і Смирнов може навіки залишитися лідером ПМР.

Зараз нова влада Молдови висловлюються за виведення російських військ з Придністров"я. Спочатку про це минулого тижня заявив тимчасово виконуючий обов"язки президента Молдови, спікер парламенту Міхай Гімпу.

Як зазначають офіційні особи, вирішення проблеми заміни миротворчих сил в Придністров"ї включено до програми діяльності нового уряду.

Нагадаємо, що незадовго до розпаду СРСР, 2 вересня 1990 року, п"ять розташованих на лівому березі Дністра районів Молдавії оголосили про створення Придністровської союзної республіки у складі СРСР, а потім - незалежної Придністровської Молдавської Республіки з центром у Тирасполі. Причиною для такого кроку стали заяви націоналістично налаштованих радикалів у Кишиневі про вихід Молдови з СРСР і можливості її приєднання до Румунії.

Зараз там базуються спільні миротворчі сили в складі російського, молдавського і придністровського контингентів і військових спостерігачів з України.

Коли долю придністровської автономії члени міжнародного співтовариства обговорювали було декілька раундів переговорів на цю тему у форматі "5 +2" за участю Молдови, Придністров"я, РФ, України і ОБСЄ. В якості спостерігачів на переговорах були присутні представники ЄС і США, але зрештою переговори зайшли в глухий кут.

За матеріалом: NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Лідер Придністров"я заявив, що республіка готова увійти до складу Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути