неділя, 09 жовтня 2011 11:28

Леся Самоцька з пластикових пляшок випалює ляльок
5

Фото: Фото: Аріна Кантоністова

34-річна Леся Самоцька з села Глухівці Козятинського району на Вінниччині винайшла унікальну технологію обробки вогнем використаної тари. Каже, у світі володіє нею лише вона. Працює з пластиковими пляшками.

У колекція Самоцької понад 15 ляльок, які змайструвала за рік, відколи винайшла технологію. Творить їх в будинку неподалік лісу, який нещодавно придбали з чоловіком Сергієм.

"Кожна волосинка, вія, окуляри або прикраси також з пляшок. От лісова Мавка. Вона висотою до 50 сантиметрів. Одягнена в білу довгу вишиванку з червоним намистом. Одяг також з пляшок. Під сукнею Катерини ІІ є навіть підюпники. Для робити не важливо, якого кольору матеріал. Я їх розмальовую фарбами. Напилення на пляшку, також моя вигадка", - продовжила майстриня.

Над однією лялькою працює два тижні по 8-10 годин в день.

"На одну йде два-три мішки пляшок. Друзі вже не викидають, мені звозять", - сказала Леся.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Івано-Франківська з'їхались ляльки з усього світу

Самоцька вмикає маленький паяльник, легким дотиком вогню проводить по 5-літровій порожній пластикову пляшку, демонструє свою роботу.  Легким дотиком проводить по пластику.

"Обережно, щоб пластик не горів. Все, більше, показувати не буду. Поки про мене не дізнаються, як про майстра, секрету обробки нікому не відкриваю. Хотіла технологію запатентувати. Не можливо, адже мій винахід не підлягає патентуванню. Прикро, бо багато людей просять провести їм майстер-класи. На мій сайт навіть з Америки та Європи заходять", - зауважила.

Почала працювати з пластмасовими пляшками шість років тому.

"У новинах побачила сюжет про чоловіка, який з пластикових пляшок схожою технологією робить декоративні речі. Спробувала сама. Вийшла маленька річ - зачарована скеля з птахами, павучками.  І на цьому забула. Тільки рік тому згадала, та знову взялася. Першою випалила дівчинку на мостику. Вона і дала ідею робити ляльки. Знаєте, завжди хотіла робити щось своє, тільки не знала, що саме. На замовлення не роблю. Я не художник, не вмію малювати. І скульптурою ніколи не займалася. Само по собі виходить", - розповіла майстриня.

Зараз ви читаєте новину «Леся Самоцька з пластикових пляшок випалює ляльок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути