Ексклюзиви
неділя, 15 січня 2023 23:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Leopard і не тільки: коли можуть прийти танки і якої ще зброї бракує ЗСУ

Україна невдовзі має отримати перші танки Leopard. Зокрема, про готовність їх надати заявив президент Польщі Анджей Дуда.

Однак для того, щоб ця техніка зайшла в Україну, треба підготувати екіпажі. Вони повинні розуміти, як працювати з Leopard у бойових умовах, розповів Gazeta.ua військовий експерт Ігор Козій.

"Наша система також повинна бути готовою комплексно обслуговувати цю техніку. Комплекс пов'язаний з електронікою, бронею, засобами вогневого ураження, механікою тощо", - наголосив спеціаліст.

Зараз бойові умови складаються таким чином, що бажано аби ці танки зайшли в Україну протягом двох тижнів, продовжив Козій.

"Але є фактори, які від нас не залежать. Зокрема, здатність адаптувати німецьку систему так, щоб технічне обслуговування бойових машин відбувалося швидко і правильно. Вирішення цього питання може затягнутися на 3-4 тижні", - сказав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будуть літаки, танки й далекобійна зброя – Резніков заявив про великі зміни на Заході

Автор: Getty Images
  Танки Leopard виготовлялися у Західній Німеччині упродовж 1965-1984-х років. Усього за цей час було виготовлено 4744 машини. Вони вважаються більш потужнішими та маневренішими, ніж танки, які паралельно виготовлялися в СРСР
Танки Leopard виготовлялися у Західній Німеччині упродовж 1965-1984-х років. Усього за цей час було виготовлено 4744 машини. Вони вважаються більш потужнішими та маневренішими, ніж танки, які паралельно виготовлялися в СРСР

Leopard оснащені сучасними гарматами і кулеметами та мають посилений захист. Завдяки цьому вони є значно надійнішими, ніж ті танки, які використовують ЗСУ зараз.

"Ця техніка безпечніша для екіпажу. Бойовий запас (снаряди. – Gazeta.ua) у танках Т-74 і Т-72 знаходиться під екіпажем. Якщо від здетонує, то жоден із членів екіпажу не виживе. У Leopard він знаходиться в іншій частині танку, позаду. І якщо здетонує, то військові можуть залишитися живими. Пошкодженими але живим", - розповів Козій.

Він додав, що зараз ЗСУ потребують, щонайменше 600 танків. Окрім цього Україні вкрай потрібні системи протиповітряної оборони.

"Також 700 артилерійських систем і 600 бойових броньованих машин. Але цифри можуть змінюватися, так як техніку знищують, деяка виходить з ладу і її потрібно ремонтувати. А деяку модернізувати", - підсумував військовий експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща пообіцяла тиснути на ЄС у питанні передачі танків Україні

Танки Leopard виготовлялися у Західній Німеччині упродовж 1965-1984-х років. Усього за цей час було виготовлено 4744 машини. Вони вважаються більш потужнішими та маневренішими, ніж танки, які паралельно виготовлялися в СРСР.

Існує кілька модифікацій німецьких танків. Зокрема у 1972 році були випущені машини Leopard А2, які вирізнялися більш посиленою бронею башти та удосконаленими повітряними фільтрами двигуна і додатковим захистом від хімічної зброї. Були також й інші модифікації базової моделі. Зокрема, Leopard з приставками А3, А4, А5 і А6. У цих моделях була покращені броня, двигуни, гармати. Однак кількісно їх випущено значно менше, ніж танків перших двох моделей.

Про передачу Україні танків Leopard 2 в рамках міжнародної коаліції, президент Польщі Анджей Дуда заявив під час перебування у Львові 11 січня. Додав, що мова йде про виділення Києву роти таких бойових машин.

Також обнадіяв заявою про передачу частини танків Leopard і президент Фінляндії Саулі Нійністе. Однак він теж наголосив, що для цього потрібно аби Європа створила відповідну міжнародну ініціативу.

У свою чергу виробник танків Німеччина, поки не надала згоди на постачання цієї військової техніки Україні. Проте німецька міністерка оборони Крістіне Ламбрехт допустила постачання Києву Leopard 2.

Зараз ви читаєте новину «Leopard і не тільки: коли можуть прийти танки і якої ще зброї бракує ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути