пʼятниця, 16 квітня 2010 09:09

Леха Качинського вирішили не ховати поруч з польськими королями

Леха Качинського вирішили не ховати поруч з польськими королями
Президент Польщі Лех Качинський і його дружина, які загинули 10 квітня в авіакатастрофі під Смоленськом, будуть поховані в притворі Кафедрального собору Станіслава і Вацлава на Вавельському пагорбі в Кракові, а не в гробниці поруч з маршалом Пілсудським, як передбачалося раніше.

Це рішення, покликане примирити прихильників і супротивників вибору королівської усипальниці в якості місця поховання президентського подружжя, було прийнято в четвер 15 квітня.

Зважаючи на масові виступіви і акції протесту владі довелося навіть скликати спеціальну нараду для уточнення місця поховання. У ній взяли участь онук маршала Юзефа Пілсудського, президент фонду його імені Крістофер Йорачевскій і архієпископ Краківський Станіслав Дзівіш.

Нагадаємо, що спочатку передбачалося поховати Качинського поруч з могилою маршала Пілсудського у склепі "Срібний дзвін". Цим були обурені родичі великого польського політичного діяча Пілсудського, так як рішення було прийняте без їх участі.

Прості поляки були незгодні з тим, що Качинського взагалі потрібно ховати в Кракові, так як, на їхню думку, він не зробив нічого такого, що дало б йому право спочивати поряд з королями і національними героями: найбільшими польськими поетами - Адамом Міцкевичем, Юліушем Словацьким і Ціпріан-Камілем Норвідом, а також політичними діячами - Тадеушем Костюшко, Юзефом Пілсудським, Юзефом Понятовським, Владиславом Сікорським.

Мітинги та акції протесту тривали з вівторка. Сотні людей вийшли на вулиці Кракова з плакатами "Вавель - для королів, Варшава - для президентів" і "Чи дійсно він гідний королів?". При цьому маніфестанти скандували "Краків каже ні!", "Не Вавель!" і "Лех Качинський не був королем!".

"Сам факт смерті ще не привід для того, щоб вписувати Качинського до книги нашої історії як короля. Це - наша історія, а нас ніхто не запитав", - цитує слова учасниці мітингу Euronews.

Проти такого рішення висловилися і діячі культури. Польський режисер Анджей Вайда заявив, що ця ситуація може розколоти суспільство, і закликав знайти інший вихід. "Президент Лех Качинський був доброю і скромною людиною, але немає ніяких причин для його похорону в Вавелі, серед польських королів, пліч-о-пліч з маршалом Юзефом Пілсудським", - вважає режисер.

Нагадаємо, що похорони намічені на неділю. Попрощатися з президентом Польщі прибудуть лідери різних країн, у тому числі України, Росії, США, Німеччини і Франції.

NEWSru
Зараз ви читаєте новину «Леха Качинського вирішили не ховати поруч з польськими королями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути