пʼятниця, 09 жовтня 2009 16:43

Лавров не очікував заяви про американські ракети в Україні

Лавров не очікував заяви про американські ракети в Україні
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров здивований заявою замміністра оборони США Александра Вершбоу про можливе розміщення американських ракет Patriot на Україні. Про це він сказав на саміті голів держав СНД у Кишиневі.

Лавров відзначив, що заява американського замміністра оборони є "екстравагантною і достатньо несподіваною". Він також відмітив, що від Вершбоу "постійно звучать заяви, які створюють більше питань, ніж дають відповідей".

Голова російського МЗС також заявив, що Москва хоче від Вашингтона повної ясності щодо питання про нову архітектуру ПРО на європейському континенті. Консультації по цій темі між США і Росією пройдуть у Москві в понеділок.

В середині вересня адміністрація США відмовилася від планів створення третього позиційного району ПРО в Європі. Згідно з проектом, в Польщі повинні були бути розміщені десять ракет-перехоплювачів, а до Чехії доставлена стаціонарна РЛС.

За цим надійшло уточнення, що Вашингтон відмовляється від старого плану на користь нового, досконалішого. "Ми укріплюємо, а не відміняємо протиракетну оборону в Європі", - коментував ситуацію міністр оборони США Роберт Гейтс.

Гейтс також розкрив деякі подробиці нової архітектури ПРО. За його словами, в районах, де спостерігається найбільша небезпека для Європи, до 2011 року будуть розміщені ракети-перехоплювачі SM-3 надводного базування.

Український МЗС в п"ятницю зробив заяву про те, що розміщення елементів американської системи ПРО на території України буде незаконним.

Інтерфакс

Зараз ви читаєте новину «Лавров не очікував заяви про американські ракети в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути