Ексклюзиви
неділя, 08 липня 2007 12:45

Лама, похоронений 80 років тому, не має явних ознак смерті (ФОТО)

У Бурятії пройшла конференція "Феномен XII Пандіто Хамбо Лами Даша-Доржо Ітігелова", присвячена феномену нетлінності тіла лами Ітігелова. 130 богословів, журналістів і світських учених зі всього світу, присутні в Іволгинському дацані, намагалися зрозуміти причини того, чому за 80 років з часу смерті Хамбо Лами, його тіло не розклалося.

"Феномен Ітігелова" не просто погано узгоджується з поточними науковими доктринами, але суперечать їм в принципі. Але при цьому, з одного боку, він відкритий для учених, а з іншого - знаходить пояснення у факті віри і повністю узгоджується з доктриною Буддизму, в основі якого лежить вчення про Чотири Благородні Істини.

XII Пандіто Хамбо Лама (у миру Даша-Доржо Ітігелов) народився в 1852 р. У 1911-му його вибрали XII Пандіто Хамбо Ламою, главою всіх російських буддистів. У 1917 році він пішов з поста Хамбо Лами, а в 1927 році пішов з життя, заповідав дістати своє тіло з-під землі. Тіло Хамбо Лами Ітігелова в позі лотоса помістили в саркофаг і поховали.

У вересні 2002 року саркофаг був піднятий, і при його розтині виявилось, що тіло Лами не піддалося тлінню. За твердженням судово-медичного експерта, доктора медичних наук Віктора Звягина, тіло лами не має виражених посмертних змін. Суглоби рухомі, шкіра пружна. За допомогою інфрачервоної спектрофотометрії було показано, що білкові фракції Хамбо Лами мають прижиттєві характеристики.

На конференції, що пройшла в Бурятії, експерт з Індії Джампа Сандепа висловив думку, що Ітігелов досі знаходиться в тривалій медитації, і привів приклади з історії буддизму, коли йоги досягали такого ж стану. Настоятель Іволгинського дацана Дагба лама Очиров в своїй доповіді відзначив, що Ітігелов досяг вищого стану в буддизмі, пов"язаного з усвідомленням порожнечі.

Можливо, Хамбо Лама Ітігелов досяг стану самадхи, при якому у людини різко скорочується частота дихання і серцебиття, і сповільнюється обмін речовин. Згідно з ученням йогів, при самадхи свідомість людини функціонує, але не виявляється у формі відчуттів і логічного мислення, від яких чоловік, навпаки, звільняється. Самадхи може довільно регулювати свої життєві процеси, повідомляє rnd.

Зараз ви читаєте новину «Лама, похоронений 80 років тому, не має явних ознак смерті (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути