пʼятниця, 06 березня 2009 11:48

Квартири подешевшали в два рази

Квартири подешевшали в два рази
Круте піке ринку житла - за півроку вторичка в столиці та регіонах подешевшала на 30-60% - ще не досягло нижньої точки. Адже спекулянти і забудовники намагаються перечекати кризу.

Заморожування банківських депозитів та іпотеки, падіння курсу національної валюти змінили ринок до невпізнання. За оцінками компанії SV Development, 92% потенційних продавців вторинного житла не поспішають виставляти його на торги, чекаючи кращих часів.

Погоду роблять лише ті 8%, яким гроші потрібні терміново. Причому розлучатися зі своїми квадратними метрами вони готові задешево. Експерти розповідають, що в січні-лютому квартири йшли з нереальною раніше знижкою - 30-50%.

Падіння відбулося у всіх областях країни

Дані Мін"юсту свідчать про те, що минулого року кількість операцій купівлі-продажу квартир і житлових будинків в порівнянні з 2007-м зменшилося на 18% - до 303,2 тис. Падіння відбулося у всіх областях країни. Середня вартість квадратного метра склала $ 1 464, тоді як у вересні минулого року вона була $ 3 195, а в грудні - $ 2 596.

Ця хвиля зниження цін накрила і регіональні ринки. В Ужгороді ціни впали на 60%, подешевшали навіть новобудови.

Свято прийшло і на вулицю орендарів. Ринок оренди житла демонструє стійку тенденцію до лібералізації, де розрахунки переходять в нацвалюту, і з"явилася можливість вибору.

Більш-менш нормальну однокімнатну квартиру в Києві тепер можна зняти за 2-2,5 тис. грн., і до цього рівня ціна впала (приблизно на 10%) всього за два місяці. Схожа ситуація і в регіонах.

За матеріалами Корреспондент.net, Цензор.нет

Зараз ви читаєте новину «Квартири подешевшали в два рази». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути