Ексклюзиви
понеділок, 22 жовтня 2007 19:48

Курдські бойовики готові до перемир"я з Туреччиною

Бойовики Курдської робочої партії заявили в понеділок, 22 жовтня, що згодні на припинення вогню, в тому випадку, якщо турецька армія з свого боку відмовиться від проведення військової операції в північному Іраку.

"Ми готові припинити бойові дії, якщо армія Туреччини припинить атаки на наші позиції, відмовиться від планів військової операції і вибере мирний шлях рішення конфлікту", - заявив курдський представник.

Декількома годинами раніше, президент Іраку Джалаль Талабані, який сам є етнічним курдом, заявив, що в понеділок, 22 жовтня, курдські бойовики, що знаходяться в північному Іраку, повинні оголосити про припинення військових дій проти Туреччини в односторонньому порядку.

За минулі вихідні, 20 і 21 жовтня, між підрозділами турецької армії, стягнутими до іракського кордону і бойовиками Курдської робочої партії відбулися ряд озброєних сутичок в ході яких, за останніми даними, загинули 15 турецьких військовослужбовців і ще сім потрапили в полон.

У відповідь турецькі військові за підтримки бойових вертольотів піддали артобстрілу укріплені позиції бойовиків. Ніхто при цьому не постраждав. Проте, зі свого боку, турецьке командування повідомляє про 32 убитих бойовики.

В середу, 17 жовтня, парламент Туреччини схвалив урядовий законопроект, що дозволяє турецькій армії протягом року провести військову операцію проти курдських бойовиків в північному Іраку. Час проведення операції, її тривалість і інтенсивність військові можуть визначати самі.

Ірак, США і партнери по НАТО застерігають Туреччину від спроб одностороннього рішення питання з курдськими бойовиками, побоюючись, що широкомасштабна військова операція на півночі Іраку може дестабілізувати політичну ситуацію в країні.

З свого боку, Туреччина звинувачує Ірак в тому, що він не робить активних зусиль для нейтралізації бойовиків в іракському Курдистані. Тим часом турецький прем"єр Реджеп Таїп Ердоган заявив, що хоча парламент схвалив законопроект про проведення військової операції, це ще не означає неминучого початку військових дій. Ердоган підкреслив, що прагне до політичного рішення конфлікту, передає агентство AFP.

Зараз ви читаєте новину «Курдські бойовики готові до перемир"я з Туреччиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути