четвер, 11 лютого 2021 09:05

Куди звертатися, якщо отримуєте газ низької якості

Куди звертатися, якщо отримуєте газ низької якості
Довести, що проблема у тиску буде дуже важко. Фото: pixabay.com

Українці активно скаржаться на якість газу, середні значення теплоти згорання при цьому істотно перевищують допустиму норму.

Якщо газ горить погано – причина не в калорійності. Проблема може бути в діях облгазу або ваших власних, заявила координаторка житлово-комунальних і енергетичних програм мережі "Опора" Тетяна Бойко, передає Obozrevatel.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зменшити рахунки за газ

"Якщо облгази знижують тиск, а газ надходить погіршеної якості, це вже призводить до неякісної послуги у споживачів. Велика кількість проблем з якістю газу також пов'язана зі станом техніки споживача. Можливо, у вас брудна плита та достатньо почистити конфорку. Також важливе питання – технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж та димовентканалів. Цим повинні займатися облгази, але за кошти співвласників будинку. Від цього також залежить, чи добре горить газ", - сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пояснили, від чого залежить ціна на газ

Довести, що проблема в тиску, буде важко. Потрібно звертатися до оператора ГТС та перевіряти в незалежній лабораторії. Але про цю перевірку все одно заздалегідь знатиме облгаз. Якщо він захоче, то в потрібний момент додасть тиск, і недоліків не виявлять. Перевірка не дешева, а якщо проблем не знайдуть, оплатити витрати доведеться із власної кишені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Платіжки за опалення зростуть на 10%: назвали причину

Показники якості газу в багатьох областях країни в січні 2021-го погіршилися порівняно із середніми показниками 2020-го. Калорійність газу істотно знизилася в Чернівецькій, Черкаській, Одеській, Миколаївській, Херсонській і Донецькій областях. Водночас середньозважена теплота згоряння природного газу, який подається споживачам в Україні, становить більш як 8,2 тис. ккал/м³ за мінімальної норми 7,6 тис. ккал/м³. На думку експертів, теплота згоряння знизилася через недоліки технології усушки газу. Тому в труби в деяких регіонах почав надходити газ із великою кількістю конденсату.

Зараз ви читаєте новину «Куди звертатися, якщо отримуєте газ низької якості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути