Ексклюзиви
четвер, 14 березня 2019 14:05

Хто несе відповідальність за падіння дерев під час буревію

Хто несе відповідальність за падіння дерев під час буревію
Під час буревію дерева розтрощили десятки автівок у Києві. Фото: Depo.Київ.

Протягом 10-12 березня на заході, півночі та в центрі України лютував буревій.

Місцями вітер із швидкістю 35 м/с зривав дахи будівель та валив дерева. Вони падали на лінії електропередач, автівки та людей. Як результат, три людські смерті, сотні зруйнованих будинків та десятки розбитих автівок.

Докладніше про причини падіння дерев розповідає Gazeta.ua агроном Подільського управління зелених насаджень 30-річна Наталія Лебединець.

Хто визначає, що дерева в аварійному стані?

У кожному місті є своя станція захисту зелених насаджень. Наприклад, у столиці - це "Київзеленбуд". Вони видають акт на перевірку управлінню зелених насаджень, приїжджають зі своїм експертом та за потреби спилюють дерева.

Як відбувається перевірка?

Дерева перевіряють навесні і восени. Експерти можуть визначити їхній стан за зовнішнім виглядом. Але іноді дерево може мати зелене листя і водночас бути трухлявим всередині. Воно падає, хоча на корі могло навіть не бути тріщин. Якщо навесні розквітає лише половина гілля або й зовсім не з'являються бруньки - це ненормально. Ми також спилюємо старі дерева та ті, що мають дупла. Якщо тварина змогла зробити там дірку - це свідчить про сухість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дерева масово падають на автівки киян

Якщо дерево впало, хто несе відповідальність?

Ділянки розділені між окремими організаціями. За дерева у дворах будинків відповідальні Житлово-експлуатаційні контори або Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків. На інших територіях - управління зелених насаджень.

Як потрібно себе поводити під час буревію?

Під час грози ні в якому разі не можна ховатися під дерева — це правило номер один. Навіть під живі, на яких немає ніяких ознак хвороби чи інших пошкоджень. Спричинити падіння може найменший порив вітру.

Впасти може будь-яке дерево?

Так, навіть дуби. Наші очі - не рентген. Ми не можемо побачити, наскільки глибоко залягає коренева система. Підземні комунікації пригнічують розвиток коріння, через що воно починає розростатися ближче до поверхні землі. В той час крона та стовбур стають міцнішими, важчими. Такі дерева падають легко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Знижу вітер у два рази!" - що в мережі говорять про погоду

Для українського клімату — це потужний буревій?

Торік влітку наслідки буревію були гіршими. Лише у Києві тоді впало близько тисячі дерев. Зараз вітер дув не так сильно.

Внаслідок негоди першою жертвою стала 11-річна дівчинка з Вінниці. Вона стояла біля автобусної зупинки на вулиці Ватутіна, коли на неї впало величезне дерево.

Потім стало відомо, що у Хмільнику під час буревію 29-річна жінка поверталася з роботи, коли на неї впало зламане вітром дерево. Постраждала не вижила.

А в Коростишеві Житомирської області вітром знесло покрівлю супермаркету "Фуршет". Від удару листом металу загинула жінка, її 23-річна донька з важкими травмами в лікарні,

Крім того, сильний вітер повалив понад 160 дерев та пошкодив 310 дахів у 15 областях та Києві. Через спрацювання захисту ЛЕП залишилися без електрики 537 населених пунктів у 15 областях.

Не помилував буревій і депутатів. Величезне хвойне дерево впало прямо біля під'їзду номер один Верховної Ради.

Зараз ви читаєте новину «Хто несе відповідальність за падіння дерев під час буревію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути