Ексклюзиви
вівторок, 26 листопада 2019 12:20

Кремль намагається тиснути на Нафтогаз через президента Зеленського - експерт

Кремль намагається тиснути на Нафтогаз через президента Зеленського - експерт
Андріан Прокіп: якщо Зеленський прийме рішення змінювати формат відносин з Москвою та йти на поступки у газовому питанні, Нафтогаз може відмовитись виконувати його вимоги. Фото: Главред

Для Газпрому та Кремля критично важливо забезпечити транзит територією України на їх умовах.

Пр це в коментарі для Gazeta.ua говорить експерт з енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп.

"Мова йде про відмову від довготермінових контрактів. Укладання договорів десь на рік чи два та на ті обсяги, що потрібні росіянам, доки вони не добудуються "Північний потік-2". Зараз українська сторона відмовляється від такого сценарію. Тому Кремль намагається впливати на Нафтогаз вже прямо через особу президента Зеленського. Хочуть перевести газові переговори у формат особистого спілкування двох президентів. Або у пакетні домовленості на базі Нормандського саміту. Це – негативний сценарій для України. Адже втратимо підтримку Європейської комісія, яка зараз прихильна до позиції Києва у рамках газових зустрічей "Україна-Росія-ЄС", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Законопроект 2233 повертає ручне управління цінами в електроенергетиці – експерт

За його словами, також Путін порушував питання про прямі поставки газу з РФ.

"Зараз купуємо реверсом з Європи. Росіяни намагаються спокусити нас знижкою. Проте це – маніпуляція, яка була присутня і у Харківських газових домовленостях.

За законодавством президент не може вплинути на газові контакти між Україною та Росією. Але зараз маємо ситуацію, коли Зеленський може тиснути на уряд та керівництво Нафтогазу. Він повністю приймає повістку, що транслюється суспільству та іншим органам влади. Проте, якщо він таки прийме рішення змінювати формат відносин з Москвою та йти на поступки у газовому питанні, Нафтогаз може відмовитись виконувати його вимоги. Частина Кабміну теж може виступити публічно проти. Це може призвести до певної політичної кризи у країні. Ще одним гравцем у цій ситуації є Європейський Союз. Якщо Київ та Москва не досягнуть домовленостей до 1 січня 2020 року, можуть бути перебої з поставками палива до країн ЄС. У таким умовах на українське керівництво почне тиснути не тільки Путін, а й Захід", - додає Андріан Прокіп.

Президент України Володимир Зеленський 25 листопад провів телефонну розмову з російським лідером Володимиром Путіним.

Сторони обговорювали повернення Росією українських кораблів, що були захоплені у Керченській протоці та газові питання, повідомляють в Офісі президента Зеленського.

Зараз ви читаєте новину «Кремль намагається тиснути на Нафтогаз через президента Зеленського - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути