Ексклюзиви
пʼятниця, 23 травня 2008 16:46

Король Непалу залишив палац, щоб уникнути примусового видворення

Король Непалу Гьянендра Бір Бікрам Шах Дев з сім"єю вирішив добровільно залишити свій палац "Нараянітхи" в Катманду. Таке рішення він ухвалив, щоб уникнути примусового видворення після скасування монархії, що доживає останні дні.

Як зазначають місцеві ЗМІ, король з королевою Комал вчора, 22 травня, пізно увечері вирушив в свою літню резиденцію "Нагарджуна" недалеко від непальської столиці.

Зазначимо, що голова Комуністичної партії Непалу (маоїстів) Прачанда, який переміг на квітневих виборах в Конституційні збори, в травні пред"явив королю ультиматум - покинути палац добровільно до відміни монархії, загрожуючи інакше "примусовим видворенням" монарху. Палац маоїсти запропонували "передати народу".

Як відомо, монархія в Непалі буде офіційно скасована на першому засіданні Конституційних зборів, призначеному на 28 травня. Пізні Конституційні збори, які впродовж двох років виконуватимуть і функції парламенту, напишуть для Непалу нову, республіканську конституцію.

Формування Конституційних зборів передбачене угодою між бунтівниками-маоїстами і політичними партіями Непалу про припинення громадянської війни, розв"язаної маоїстами проти монархії в 1996 році. За десять років в ній загинули близько 13 тисяч людей.

Ця війна стала "початком кінця" для 240-річної непалської монархії.

Довідка

Король Гьянендра зійшов на престол в 2001 році після загибелі за дивних обставин свого брата і всієї його сім"ї.

Старший брат монарха - Бірендра, за офіційною версією, разом з дружиною і дітьми був убитий спадкоємним принцом Діпендрою, що пустив останню кулю в себе. До цього часу всі обставини трагедії не з"ясовані.

Восени 2002 року Гьянендра звільнив прем"єр-міністра країни, а замість нього призначив свого ставленика. З 2002 по 2005 рік король змінив трьох голів уряду, після чого сам очолив кабінет міністрів.

У 2006 році незадоволеність народу авторитарними методами управління країною і любов"ю королівського двору до розкоші виплеснулася на вулиці. На хвилі народного гніву Гьянендрі довелося відмовитися від більшої частини своїх повноважень і піти у тінь.

Після скасування монархії король, який вважався втіленням бога, стане звичайним платником податків, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Король Непалу залишив палац, щоб уникнути примусового видворення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути