Ексклюзиви
субота, 04 червня 2011 15:44

Конгрес США розкритикував Обаму за військову операцію в Лівії

Конгрес США розкритикував Обаму за військову операцію в Лівії

Палата представників конгресу США розкритикувала президента Барака Обаму за військову операцію в Лівії. Парламентарії заявили, що глава Білого дому відправив у цю північноафриканську війну підрозділи Збройних сил США без схвалення конгресу. За різку резолюцію проголосували 268 парламентаріїв, 145 висловитися проти.

Як передає Associated Press, Обама мав надати конгресу "розумні пояснення" участі американських військових в операції, яка триває вже майже три місяці. Представники обох партій - і Республіканської і Демократичної - заявили, що президент проігнорував право конгресу оголошувати війну, гарантоване американському парламенту конституцією країни.

Палата представників дала Обамі 14 днів на те, щоб надати конгресу деталі військової операції і її вартість. У документі також міститься рекомендація не використовувати в операції наземні сили армії США, за винятком операцій порятунку американських військовослужбовців.

Крім того, як передає Бі-бі-сі, НАТО розповсюдило заяву про те, що 4 червня в Лівії вперше були використані бойові вертольоти. Два британських вертольота Apache знищили станцію радіолокації і блокпост лівійської армії на сході країни. Одночасно по позиціях армії Муаммара Каддафі наносили удари і французькі вертольоти Gazelle. Про те, які саме об'єкти вони атакували і наскільки успішно, не повідомляється.

Як відзначають представники НАТО, рішення використовувати вертольоти пов'язано з бажанням звести до мінімуму втрати серед цивільного населення Лівії. Вертольоти діють на більш низьких висотах, ніж літаки, що дозволяє навести їх зброю на ціль і здійснити пуск ракет з більшою точністю.

Нагадаємо, в лютому 2011р. в Лівії спалахнула громадянська війна, яка розколола країну на захід, де взяли гору прихильники Каддафі, і схід, контрольований повстанцями.

17 березня 2011р. Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка забороняє авіації Каддафі здійснювати польоти над територією Лівії. Після цього по військовим і промисловим об'єктам, які знаходяться під контролем сил лідера країни, почала наносити авіаудари міжнародна коаліція.

США взяли активну участь в операції, проте потім командування над нею перейшло до НАТО, і озброєні сили США стали використовуватися менш активно. 

Зараз ви читаєте новину «Конгрес США розкритикував Обаму за військову операцію в Лівії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути