понеділок, 11 жовтня 2010 13:02

Комуністи вимагають надати русинській мові статус регіональної

Комуністи вимагають надати русинській мові статус регіональної

Народний депутат від КПУ Олександр Голуб зареєстрував у Раді законопроект, яким пропонує внести до переліку тринадцяти мов, які потребують Україна в охорони для збереження і розвитку, русинську мову.

Він також готує ще один документ, який пропонує визнати русинів окремою національністю, повідомляє Дзеркало тижня.

Йдеться про законопроект Про внесення доповнень до Закону України Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин.

Як зазначає Голуб у пояснювальній записці до законопроекту, "об'єктом правового регулювання є мова русинської національної групи, представники якої проживають у Закарпатті, її носіями є також русини в інших країнах світу (Близько двох мільйонів осіб). Русинська мова є рідною для більшості слов'янського населення Закарпаття , має загальновизнані творчі досягнення, включає власні діалекти, вимагає кодифікації і правового регулювання ".

На думку Голуба, застосування закону "сприятиме суспільно-політичної стабілізації в Південно-Західному регіоні України, задоволенню соціально-культурних потреб і громадських прав русинів, як одного з корінних народів нашої країни".

Нічого дивного в самій появі такого документа немає. Русинство отримало потужний розвиток у Закарпатті в 1991 р. саме з подачі місцевих комуністів, які, виконуючи настанови старших товаришів з Москви, намагалися створити противагу Народному Руху. Як видно, і через двадцять років КПУ залишається вірною своїй русинської традиції, зазначив автор статті в Дзеркалі тижня Володимир Мартін.

Він також підкреслив, що цей законопроект суперечить Європейській хартії, оскільки в ній серед визначень чітко прописано, що термін "регіональні мови або мови меншин" не включає діалекти офіційної мови. Тобто, щоб застосувати норми Хартії до русинського мови, необхідно, щоб спочатку таку мова офіційно визнала Академія наук України. Спроби надати русинській мові офіційний статус вже були, однак АН (до якої входять і вчені з Закарпаття) визначила, що мова закарпатців є діалектом української мови.

У свою чергу автор законопроекту Олександр Голуб в коментарі ДТ заявив, що є люди, які вважають себе русинами, і їхні права треба захищати.

"А процес офіційного визнання русинської мови може йти паралельно з внесенням змін до Закону про Хартію. Тим більше, що попереднє рішення Академії наук не було об'єктивним, це явна політика", - заявив комуніст.

На питання, звідки у поданому законопроекті дані про два мільйони русинів і про те, що русинська мова є рідною для більшості слов'янського населення Закарпаття, Голуб відповів: "Я зустрічався в Ужгороді та Мукачеві з представниками русинських організацій, був у селах і вважаю, що люди привели переконливі докази для таких тверджень. речі, я підготував проект постанови Верховної ради про визнання русинів як окремої національності. Так що процес триває".

Видання нагадує, що питання про визнання русинів вже неодноразово вносився на розгляд Верховної Ради, і кожного разу знімався з тієї причини, що визнання чи невизнання національностей не є функцією парламенту.

Нагадаємо, раніше закарпатські русини звернулися до Росії з проханням визнати незалежність Підкарпатської Русі від України.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Комуністи вимагають надати русинській мові статус регіональної». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути