Ексклюзиви
середа, 01 квітня 2009 10:43

Комісія з моралі знищує свободу слова в Україні

Комісія з моралі знищує свободу слова в Україні

Діяльність Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі не узгоджується з основними стандартами з прав людини, загрожує свободі слова і значною мірою впроваджує дискримінацію в українському суспільстві.

Таку думку сьогодні на прес-конференції у Києві висловив виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Володимир Яворський.

За його словами, з початку роботи (червень 2006 року) Національна комісія перевірила понад 7 тис. видів продукції та ЗМІ, за її ініціативи було порушено понад 200 кримінальних справ за ст. 300 Кримінального кодексу України (збут продукції, що пропагує культ насильства та жорстокості) та ст. 301 (збут продукції порнографічного характеру).

"Ніхто не очікував, що в Україні з"явиться цензура в такому брутальному вигляді"

Як зазначив В.Яворський, "жертвами" цього державного органу стали гурт "Скрябін", український та російський "Comedy Club", письменник Олесь Ульяненко, газета "Блік", анімаційний серіал "Сімпсони", журнали "EGO", "ХХL", "МАХIМ", телесеріал "Счастливы вместе" та багато інших.

Правозахисник навів декілька аспектів, у яких, на його думку, діяльність Нацкомісії порушує права людини. За його словами, на сьогодні законодавство про захист суспільної моралі є "абсолютно непередбачуваним". "Фактично, будь-який твір з тією чи іншою долею ймовірності можна віднести до такого, що суперечить суспільній моралі", - зазначив В.Яворський.

Другим порушенням, на його думку, є процедура вирішення питання про те, чи порушує певна продукція суспільну мораль. "На такий розгляд ніколи не запрошують людину, щодо якої розглядається це питання", - заявив правозахисник. Крім того, за його словами, до сьогодні не доступні всі рішення Національної комісії з захисту суспільної моралі, а навіть ті з них, які є на сайті комісії, викладені не в повному обсязі.

В. Яворський зауважив, що ще одним викликом правам людини є неспівмірність санкцій, які застосовує комісія. "Непропорційність полягає в тому, що кримінальні санкції в жодному разі не можна застосовувати при поширенні подібних матеріалів. Таке покарання явно є надмірним", - заявив правозахисник.

"Ніхто не очікував, що в Україні з"явиться цензура в такому брутальному вигляді як Національна комісія із захисту моралі", - заявив адвокат, голова правління УГСПЛ Аркадій Бущенко. За його словами, проблема не у факті існування такого державного органу, а в його непідконтрольності громадськості. Як зазначив правозахисник, рішення комісії "окрім того, що вони порушують права людини, надзвичайно складно оскаржити в судах через істотні недоліки в законодавстві, що посилює правове безправ"я жертв діяльності цієї комісії".

Яворський наголосив, що держава, котра є "однією з найбільш корумпованих в Європі", де, за його даними, державним органам влади не довіряють близько 70% громадян, не має "ні юридичного, ні морального права вирішувати "що" є моральним у суспільстві". "Таким чином, приховуючись під нібито благородними цілями, держава створює систему державної цензури, котра є загрозою свободі слова й демократії", - заявив правозахисник.

"Ця держава не має права вирішувати, що є моральним у суспільстві"

Представники УГСПЛ також додали, що готові надавати безкоштовну правову допомогу всім громадянам чи організаціям, які постраждали від діяльності Національної комісії з захисту суспільної моралі.

Як повідомлялося, діяльність Національної комісії із захисту суспільної моралі викликає чимало суперечностей. Її навіть порівнюють із радянською цензурою.

"Йдеться про відновлення цензури в пресі та мистецтві, яка востаннє спостерігалася ще за часів Радянського Союзу", – так схарактеризував діяльність Національної експертної комісії із захисту суспільної моралі адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини Олег Веремеєнко.

Попри відсутність затверджених Мінюстом критеріїв, комісія і далі виносить рекомендації та рішення, які можуть бути приводом для порушення карної справи проти власника ЗМІ або головного редактора, вважає адвокат. Він не виключив, що така форма цензури буде використана під час президентських виборів для контролю свободи слова в Україні. Протистояти цій тенденції Веремеєнко радить усіма доступними методами.

За матерілами УНІАН, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Комісія з моралі знищує свободу слова в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути