понеділок, 28 січня 2019 12:20

Кількість громад, які приєднуються до ПЦУ, швидко зростає - релігієзнавець

Кількість громад, які приєднуються до ПЦУ, швидко зростає - релігієзнавець
До ПЦУ приєдналося 146 єпархій. Фото: inosmi.ru

До Православної церкви України перейшли 146 парафії. Із них найбільше громад із Вінницької області - 32, Хмельницької - 23 і Волинської - 22. Найменше залишили РПЦ у Запорізькій, Миколаївській, Кіровоградській областях. Там перейшло лише по одній громаді.

Про процес переходу Gazeta.ua розповів у інтерв'ю релігієзнавець Тарас Антошевський.

Наскільки швидко переходять парафії до Православної церкви України?

Якщо порівняти з попередніми роками, то зараз процес відбувається набагато швидше, і темпи переходу будуть постійно наростати. Якщо спочатку було 1-2 громади в тиждень, то тепер може бути 20.

На рішення залишити Російську православну церкву більше впливає думка священика чи громади?

Є різні випадки, інколи священик - за ПЦУ, а громада хоче до Російської церкви, а інколи, навпаки. Більшість громад одностайні в своєму рішенні. Звичайно, у місті з цим набагато простіше. Люди не прив'язані до церкви за місцем проживання. Якщо не подобається щось у тій, які відвідували раніше, підуть до іншої. У селян такої можливості немає, тому мають відстояти свої права.

Що має робити громада?

Священик, з одного боку, є очільником громади, але з іншого - найнятою особою для виконання певних обов'язків і представлення інтересів людей. Якщо громада хоче перейти до ПЦУ, то потрібно організовувати збори, шукати компроміси та подавати заяву на перехід. У таких справах не обов'язково поспішати. Якщо ситуація дозволяє, варто усім гарно порадитися та порозумітися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 100 парафій Московського патріархату приєдналися до Української церкви: де найактивніше

Чому на півдні та півночі країни переходять найменше єпархій?

Це пов'язано із загальною атмосферою, яка там панує. На півдні та півночі десятиліттями пропагували російське православ'я. Мовляв, треба триматися за Росію, а все українське є не прийнятне. Подібна ситуація на Закарпатті, там взагалі не було як такої проповіді українського православ'я. Саме тому там перейшли лише по кілька громад.

Коли всі церкви стануть українськими?

Потрібно не один десяток років. Завжди знайдуться люди, які матимуть протилежну думку і підтримуватимуть російську церкву. Вони вважають себе частиною "русского мира" і переконати в протилежному їх буде дуже важко, практично неможливо. Головне, щоб церкви Московського патріархату не ставали зброєю для пропаганди сепаратизму.

Отець Володимир Маглена першим у Луганській області перейшов до Української церкви з РПЦ в Україні. Цей перехід перший для усієї східної України. Він із села Веселого Старобільського району. Священиком став за кілька років до початку війни.

Зараз ви читаєте новину «Кількість громад, які приєднуються до ПЦУ, швидко зростає - релігієзнавець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути