Ексклюзиви
пʼятниця, 28 січня 2011 17:34

Кого пропонують зобразити на купюрі номіналом 1000 грн

Кого пропонують зобразити на купюрі номіналом 1000 грн

У Національному банку України заявили, що вивчають доцільність введення в обіг купюри номіналом 1000 гривень. Gazeta.ua поцікавилась у істориків, політиків, діячів культури і мистецтв, чий портрет вони б хотіли бачити на цій банкноті.

Письменник Андрій Кокотюха

— Якщо іти за радикальним сценарієм, то на тисячі гривень має бути Степан Бандера з тих самих причин, за що і Сковорода, і Шевченко. Якщо оцінювати внесок цих постатей в українську державність і культуру, в її розбудову. Для одеських даішників українська мова взагалі є "телячою". Тому боятись якихось збурень не варто. Найбільш м'який сценарій — взяти когось із гетьманів, який не є суперечливою постаттю. Того ж Павла Полуботка, скарб якого ніяк не знайдуть. Найдорожчий скарб для України — це тисяча гривень, то був би цілком логічний зв'язок.

Соліст гурту "Мандри" Фома

— Якщо така купюра з'явиться, то варто було б на ній поставити не особистість, а річку Дніпро, як головну водну і життєдайну артерію. Бо Дніпро довша від усіх персоналій і вона є символом України. Наприклад, в Євросоюзі на євро немає особистостей. Це питання лише концептуальне.

Казкар та учасник київського гурту "Вій" Сашко Лірник

— У мене є два варіанти. Перше — це князь Святослав, якого немає на гривнях. Він знищив Хозарський каганат, заклавши основи для Київської Русі і України. Відбив всіх зовнішніх ворогів. Друге — це культурні подвижники. Або Петро Могила — засновник Могилянської академії і просвітитель, який заклав основи української освіти. Або ж митрополит Андрей Шептицький. Він праведник, єдиний хто підняв свій голос проти фашизму і не боявся нікого, навіть Гітлера. Шептицький був українським патріотом і євреїв багато врятував від Голокосту, давши наказ всім своїм священникам допомагати їм. Це особа, яка була святою ще при житті.

Колишній голова Українського інституту національної пам'яті Ігор Юхновський

— Зображений може будь-хто, аби це був порядний чоловік. Письменник Василь Симоненко міг би бути. А ще міг би бути Микола Руденко. Він довів, що додана вартість визначається, не як казав Маркс, неоплаченою працею робітникам, а тією енергією, яку Земля засвоює від Сонця. Це було дуже революційно і зараз це вчення дуже популярне у світі. Це великий і філософ і економіст.

Лідер партії "Братство" Дмитро Корчинський

— Найбільш масштабна і романтична українська постать у ХХ ст. - Роман Шухевич. Мабуть, ця постать у цьому столітті викличе найбільшу кількість пригодницької літератури, пригодницького кіно. Шухевич — культурогенна постать, навколо якої можна дуже багато намотати образів і метафор. Це подібно до того, якою постаттю свого часу був Мазепа. Якого так любили зображувати і обсмоктувати і у європейській, і російській літературі, тільки не українській. У нас є ще багато діячів, яких хотілося б зобразити на банкнотах. Це і великий князь Вітовт, і цадик Нахман, і Менглі-Гірей.

Художник і автор сатиричних п'єс Лесь Подерев'янський

— Мені абсолютно все одно, кого на ній зображати. На купюрі може бути зображено абсолютно нічого. В країні буде інфляція й це набагато важливіше, ніж морда діяча, яка там буде.

Актор Богдан Бенюк

— Я вважаю, що її взагалі не варто випускати, бо це поганий знак. Як тільки друкуються нові крупні, це значить, що гривня обезцінюється й внутрішній валовий дохід країни падає. Нікого не треба малювати.

Продюсер Ігор Кондратюк

— Треба зобразити вченого-винахідника Юрія Кондратюка. Він займався теорією космічних польотів і розробкою ракетної техніки. Людина, за схемами якої американці полетіли на місяць. Це вагома річ в історії людства. Можна також українського спортсмена-борця Івана Піддубного. Він є прототипом Кличків, багато чого досягнув.

Зараз ви читаєте новину «Кого пропонують зобразити на купюрі номіналом 1000 грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути