четвер, 19 січня 2012 18:27

Коли спекотно, священники вдягають підрясник на голе тіло

Коли спекотно, священники вдягають підрясник на голе тіло

Настоятель церкви Святих апостолів Петра й Павла Української православної церкви Київського патріархату в селі Буцнів Тернопільського району отець Мирон Гах розповів, що коли спекотно, священники можуть вдягати підрясник на голе тіло.

"У Криму, де спекотно, священики підрясник можуть на голе тіло вдягати, поверх плавок. Я вдягаю на тіло легку світлу сорочку із короткими рукавами й штани. Коли потрібно – можу священичий одяг зняти й піти на будові щось подивитися. Взуття й шкарпетки чорні. Підрясник – то робочий священичий одяг. У ньому можна звершити богослужіння. Чорний колір – вияв смутку за тим, що в світі ще нема бажаної душевної чистоти, і нам треба багато  працювати, аби душі вибілити. У мене підрясник грецького покрою. Є російський – він популярніший у Московського патріархату, але і в нас дехто користується. Грецький має дві додаткові кишені на грудях, розрізи по боках і нижчий комір. Кишені – суто практичний елемент. Коли за трапезою – можна хрест у неї заправити, аби не мішав. Якусь записку покласти. Є ще бокові кишені. У мене в них ладан для кадильника – щоб завжди був під рукою.  Коштує підрясник близько 300 гривень. Якщо доглядати, одяг не зношується, хіба що на сонці вигорає і від прання псується", - розказав отець Мирон Гах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Священик ледь не спалив на Харківщині міськраду

"Хрест поверх одягу священики носять із 1797 року. До того носили тільки єпископи. Але люди плутали священиків і дияконів, бо однаково ходили в підряснику й без хрестів. Хтось міг підійти по благословення до диякона. За часів Павла I священикам дали хрести. На мені – срібний із позолотою, подарував мій духовний отець архімандрит Анастасій, царство йому небесне. Бережу як пам'ятку про нього. Хресту, певно, понад 100 років", - зауважив отець Мирон.

 

Прочитати про облачення священників детальніше можна у журналі "Країна" № 2 (105) за 19 січня 2012 року.

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.
Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

Зараз ви читаєте новину «Коли спекотно, священники вдягають підрясник на голе тіло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути