четвер, 27 грудня 2012 02:34

Київські студенти пікетували турецьке посольство, захищаючи своїх ув'язнених в Анкарі колег
10

Фото: Фото: Анатолій БАБАК

Приблизно 15 київських студентів 26 грудня о 15.15 пікетують Посольство Туреччини в Україні. Вони вимагають припинити репресії турецької поліції проти тамтешніх студентів.

Пікетувальники, які називають себе студентською профспілкою "Пряма дія", тримають у руках прапори своєї організації, а також плакати з різними вимогами російською та англійською мовами до турецького уряду.

Акцію протесту охороняють приблизно 15 правоохоронців. Міліціонери вишикувались у ряд перед входом до посольства, уважно спостерігаючи за діями молоді.

"Наших товаришів зі студентських колективів у Туреччині неодноразово піддавали різним переслідуванням, ув'язненням, тортурам, – виголошує в гучномовець один із активістів. – За різною інформацією, у турецьких в'язницях зараз перебувають декілька сотень студентів, яких засудили за політичний або соціальний активізм. Просто за те, що вони брали участь у демонстраціях, займалися профспілковою роботою, боролися за свої інтереси й відстоювали людську гідність".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донецькі студенти: Сьогодні обмеження мирних протестів, завтра - кийки і сльозогінний газ

Хлопець наголошує, що вони вийшли пікетувати й висловити свою солідарність із турецькими товаришами через випадок брутальних поліцейських репресій проти студентів, які намагалися опротестувати приїзд прем'єр-міністра Туреччини Ердогана в один із університетів 18 грудня в Анкарі.

"Прем'єр-міністр приїхав до університету у супроводі 2500 поліцейських, 105 спеціальних машин для розгону демонстрантів та навіть одного танку. У сутичках, які розпочала поліція, відтісняючи й переслідуючи студентів, гумовими кулями було тяжко поранено кількох студентів, і загалом до 40 осіб тоді заарештували. Зараз ці дівчата й хлопці перебувають у в'язницях", – каже пікетувальник.

А потім додає: "Насправді ми в Україні теж неодноразово стикалися з подібним і це загальносвітова практика, коли влада не хоче дослухатися до думки молоді, студентства, намагаючись заткнути їм рота. Але ми цьому всьому можемо протиставити нашу солідарність, яка не має кордонів".

Після цього столичні студенти всі разом скандують: "Свобода, рівність, студентська солідарність!" та "Репресіям – НІ!".

Згодом студенти зачитують заяву з вимогами до турецького уряду. Зокрема вони вимагають притягнути до відповідальності винних у жорстокому розгоні демонстрації студентів Середньоазійського технічного університету Анкари 18 грудня, а також відпустити всіх затриманих під час демонстрації та після неї.

Свою заяву з вимогами столичні активісти хочуть передати турецькому посольству, однак звідти до них ніхто не виходить.

Акція протесту триває приблизно півгодини, після чого всі розходяться.

Зараз ви читаєте новину «Київські студенти пікетували турецьке посольство, захищаючи своїх ув'язнених в Анкарі колег». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути