середа, 15 жовтня 2008 09:12

Київ поступово сповзає у Дніпро

Київ поступово сповзає у Дніпро

Столичні схили можуть в найближчому майбутньому "сповзти" у Дніпро. До заяв екологів приєдналися і геологи.

Знімки, зроблені з супутника "ОКЕАН-О", зафіксували в столиці низку потенційно небезпечних ділянок. "Ми з"ясували, що в місті  багато таких територій, що "сповзають", - говорить директор Центру аерокосмічних досліджень землі Інституту геологічних наук НАН України Вадим Лялько.

За 4 роки зрушення активізувалися у 9 точках столиці.

У зону ризику потрапили Петрівська, Кудрявська і Дегтярівська вулиці, Петровський яр, Андріївська церква, арка Возз"єднання, фунікулер, Маріїнський парк, пам"ятник Магдебурзькому праву, музей ВВВ, Києво-Печерська лавра, Український дім, елітний житловий квартал - Царське село, філармонія і багато інших об"єктів.

Причиною подібних "зрушень землі" стала активізація будівництва - на Печерську, наприклад, "виріс" скандальний будинок на Грушевського, 9. Крім того, з"явилися ще низка новобудов.

Тим часом, Маріїнський парк, за словами Миколи Щипця, екс-директора КП "Плесо", в рік зміщується на 1 мм. І швидкість зростає, що небезпечно, оскільки у нормальному стані вони взагалі рухатися не повинні. Катастрофа ж може трапитись у найближчі 10-20 років.

У 2006 році вже з"явилися "перші ластівки" - засипалися печери Києво-Печерської лаври, пише "Сегодня".

Існує і ще одна небезпека - безпосередньо під пагорбами проходять дві лінії метро - "Сирецько-Печерська" і "Святошинсько-Броварська". Якщо конкретно - станції метро "Дніпро" і "Видубичи".

Фахівці кажуть, мовляв, якщо земля зрушиться, вони можуть опинитися під завалами. Втім, у самій підземці проблеми в цьому поки не бачать.

Столична влада навпаки каже, що висотки на Печерську своїми дренажними системами  укріплюють схили. Крім того, в "Київземі" говорять, що дозвіл на забудову видають відразу декілька структур, які не завжди підконтрольні столичній владі, тому порятунок схилів залежить не від них, а від купи відомств, як комунальних, так і державних, пише ForUm.

Зараз ви читаєте новину «Київ поступово сповзає у Дніпро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути