середа, 06 серпня 2008 10:33

Києву загрожує жахлива повінь

Києву загрожує жахлива повінь

Києву загрожує найсильніша повінь за останні півстоліття. Весь Поділ буде залито водою, а район Конча-Заспи взагалі піде під воду. Все це станетьсяться в результаті сильного розливу Дніпра, який трапляється раз в 30-40 років і який вже не за горами. З подібною заявою днями виступили фахівці Національного екологічного центру України. "Така повінь вже повинна була відбутися згідно тої статистики і тому часу, коли був останній трагічний випадок, - говорить голова екоцентру Ярослав Мовчан. - Це означає лише одне: найближчим часом нас чекає черговий потоп".

Найбільш постраждають люди, які живуть в українських селах і містах, розташованих на берегах Дніпра, Південного Буга, Сіверського Донця і Дністра - при масштабному паводку після сніжної зими або після декількох днів проливних дощів можуть повторити долю затопленого Прикарпаття, заявив замголови Національного екологічного центру Олексій Василюк. За словами фахівця, в Києві найбільш схильні до затоплення Конча-Заспа, Жуків острів, елітне селище Козин, лівий берег столиці і Бортницька станція аерації.

"Відходи з Бортницької станції аерації підуть вниз за течією"

Як говорить експерт, ця загроза нависає над всією країною через стихійну забудову заплави річок дачними селищами. Прогнозувати паводки при цьому неможливо. У річок є багатокілометрова природна територія, яка в певні пори року або при буйстві стихії повинна заповнюватися водою. Оскільки ж, наприклад на Дніпрі серйозні паводки востаннє були 30 років назад, зрозумію почали активно забудовувати. Особливо це стосується елітних селищ в Конча-Заспі і Козині, де зараз живе "еліта" нації. Вони стоять на 4-6 метрових насипах.

"У випадку сильних дощів або танення снігів вниз по річці піде величезна хвиля, яка наткнеться на цю 6-метрову перешкоду. Хвиля повернеться назад і затопить весь Лівий берег Києва, Поділ і дачні селища. Особливу небезпеку представляє затоплення Бортницької станції аерації. Відходи, які скупчилися тут за багато років, підуть вниз за течією. Адже є міста, які п"ють воду з Дніпра", - розповів А.Василюк. Така ж небезпека, на його думку, нависає і над багатьма іншими містами і селами, розташованих уздовж найбільших річок країни.

Директор еколого-культурного центру Володимир Борейко вважає, що статися подібна надзвичайна ституація може вже через 10 років. За словами голови Гідрометслужби В"ячеслава Ліпінського, такий катастрофічний розвиток подій теоретично можливо, але маловірогідно. "Від звичайної повені Київ і багато інших міст захищені. Чекати за півроку до весни катастрофічних паводків - рано. Теоретично навіть в Києві така грандіозна повінь можлива. Таке було в 1932 році, коли ще не було водосховищ. Зараз же на Дніпрі ми маємо каскад з шести водосховищ. Це дає нам можливість регулювати рівень води".

Варто сказати, що найбільший в історії Києва потоп трапився в 1931 р. Тоді городяни вели справжню битву проти дніпровських вод. 2 травня 1931 р. рівень води в Дніпрі піднявся на 8,53 м. вище за норму! Тільки до кінця травня, коли вода спала, городяни почали підраховувати збитки. Як виявилось, дніпровські хвилі залили і пошкодили майже 300 житлових будинків, шкірзавод, завод "Керамік", насосні станції, а також надрічкові хлібозаводи, створивши загрозу продовольчій безпеці міста, повідомляє smi.liga.net

Зараз ви читаєте новину «Києву загрожує жахлива повінь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути