середа, 13 травня 2009 11:45

Києву загрожує екологічна катастрофа через розлиту ртуть

Києву загрожує екологічна катастрофа через розлиту ртуть

Неподалік від метро "Лісова" на забутому заводі "Радикал" упродовж 10 років просто під відкритим небом зберігаються сотні кілограмів ртуті.

В одному з цехів заводу на підлозі цілі калюжі сріблистої рідини, а охорони немає.

До того ж дах заводу давно розібрали, тож ртуть вільно випаровується. Не зважаючи на те, що в декількох десятках метрів від "Радикалу" знаходиться багатолюдний ринок і офісні центри, людям про небезпеку не кажуть.

"Ми вже наслухалися про калюжі ртуті, але ніхто нас про небезпеку не попереджав. Хоча кілька разів бачили тут людей з якимись приладами... Мабуть, вимірювали радіацію", - сказала продавець з "Даринку" Лідія Сєдих.

Галас, який піднявся протягом останніх дні навколо заводу "Радикал", змусив Київську адміністрацію звернути на нього увагу. До смертоносного цеху приїхали фахівці рятувальної служби КМДА, санітарні лікарі міста та власники території заводу. Однак, замість того щоб почати розбирати заражені конструкції, чиновники вирішили спорудити навколо цеху новий паркан.

У 50-і роки "Радикал" почав виготовляти хлор, бертолетову сіль, соляну і сірчану кислоту, а також каустичну соду. Використовували ртуть. Наприкінці 90-х завод збанкрутував. У 1998 році на його території (завод займає 60 га) зберігалося 134,6 т ртуті, 109 т сірчаної кислоти, 44 т ртутних шламів, 62 т соляної кислоти, 12,5 т аміаку і близько 2500 т інших відходів.

Демонтажем ртутного цеху займався харківський підрозділ рятувальників. Усю видиму ртуть - 120 тонн - вони вивезли для переробки на ртутний комбінат у Горлівку. Але в ґрунтах під цехом залишилося ще близько 200 тонн небезпечного металу.

За матеріалом Українська правда

Зараз ви читаєте новину «Києву загрожує екологічна катастрофа через розлиту ртуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути