середа, 03 лютого 2010 08:46

Китайський дисидент три місяці прожив у аеропорту Токіо

Китайський дисидент три місяці прожив у аеропорту Токіо

Китайському дисидентові Фену Чженху, який прожив більше трьох місяців в одному з терміналів токійського аеропорту, дозволено в"їзд в КНР, повідомляє Associated Press.

55-річний Фен Чженху восени 2009 року відвідав Японію з короткостроковим візитом. Проте коли він прилетів з Токіо до Шанхаю, йому було відмовлено у в"їзді на територію Китаю. 4 листопада Фен Чженху повернувся до Токіо і відмовився залишати термінал аеропорту Нарита, хоча у нього була діюча японська віза.

Оселившись у терміналі перед зоною імміграційного контролю, Фен Чженху оголосив, що проводить акцію протесту проти політики китайської влади. З червня 2009 року, повідомив він, влада Китаю вісім разів відмовляли йому у в"їзді в країну. Дисидент, використовуючи ноутбук і мобільний телефон, розгорнув активну кампанію в Інтернеті, спілкуючись зі співчуваючими в блогах та соціальних мережах.

Вийти за межі терміналу Фен Чженху відмовлявся, їжу та одяг йому віддавали пасажири, що прибувають в Токіо, а  мився чоловік в раковині в туалеті.

2 лютого Фен Чженху після переговорів із співробітниками посольства Китаю в Японії повідомив, що отримав гарантії того, що його все ж таки впустять на батьківщину. Дисидент погодився пройти паспортний контроль і покинути аеропорт. У Китай з Японії Фен Чженху планує вирушити в середині лютого, щоб зустріти на батьківщині Новий рік за місячним календарем.

"Я буду сумувати за цим місцем, де провів більше 90 днів", - повідомив Фен Чженху журналістам, зустріч з якими йому організувала адміністрація аеропорту. Дисидент додав, що перше, що він збирається зробити, покинувши аеропорт, - це прийняти душ.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Китайський дисидент три місяці прожив у аеропорту Токіо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути