четвер, 22 жовтня 2009 10:36

Китай успішно долає кризу у всіх галузях

Китай успішно долає кризу у всіх галузях

Покращення економічної ситуацій у Китаї стає ширшим і більш збалансованим. Ця зміна може дати поштовх "плодючій" світовій економіці, пише The Wall Street Journal.

Згідно з економічними даними оголошеними у четвер, валовий внутрішній продукт Китаю збільшився на 8,9% у порівнянні з третім кварталом минулого року і на 7,9% у порівнянні з другим кварталом. У вересні промислове виробництво прискорилось на 13,9%, порівнюючи з 12,3% у серпні.

Важливо те, що економіка досягла точки, коли для її підтримки вже не потрібні масштабні державні програми. Найбільшою зміною у третьому кварталі стало покращення фінансового стану китайських компаній.

Уперше від початку кризи їхні прибутки почали знову зростати. Комітети статистики великих промислових компаній показують, що надходження з червня по серпень включно збільшились на 6,5% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

У вересні прибутки державних підприємств підскочили на 12% в порівнянні з минулим роком. Це перший ріст за останні 13 місяців.

Прибутки могли збільшитись за рахунок зменшення витрат, як це трапилось в США. Цілком очевидно, що збільшення чистого доходу китайських компаній спричинене збільшенням Китайський державний моніторинг компаній показує, що чисті доходи компаній за останні кілька місяців зросли трохи більше ніж на 5%.

Іноземні компанії, які працюють на китайському ринку, також отримують приріст. Американська компанія "Кока-Кола" повідомила, що об"єм продажів у третьому кварталі у Китаї збільшився на 15%, в той час як у Північній Америці зменшився на 4%.

Кредити банків у третьому кварталі зменшились більш ніж на половину. Зменшились і державні витрати.

Останніми місяцями світові продажі також почали збільшуватись, цим самим сприяли покращенню економічного росту Китаю. У порівнянні з другим кварталом, експорт у третьому кварталі збільшився з $276.10 мільярдів до $325.07<>мільярдів. Проте він залишається на 20% нижчим у порівнянні з показниками минулого року. Потік експорту забезпечує роботу заводів і сприяє збереженню робочих місць.

Покращення ситуації у секторі нерухомості, який великою мірою залежить від свідомих покупців та приватних будівельних компаній, став головною причиною покращення економічної ситуації у Китаї. Продажі нерухомості збільшуються від початку цього року, і помітно почало працювати будівництво. Будівництво збільшилось на 26% у порівнянні з третім кварталом минулого року. У другому кварталі будівництво зменшилось на 5,7%.

Це збільшує попит не тільки на будівельні матеріали, але й на побутову техніку та меблі, потрібні для оснащення нових будівель.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Китай успішно долає кризу у всіх галузях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути