середа, 22 липня 2009 12:13

Китай вимагає від США гарантій стабільності долара

Китай вимагає від США гарантій стабільності долара
Делегація КНР в ході першого раунду китайсько-американського стратегічного діалогу у Вашингтоні має намір вимагати від США вживання заходів по стабілізації курсу долара і гарантій безпеки китайських інвестицій, пише ділова інтернет-газета IFX.RU.

"Китайська сторона запропонує США прийняти відповідні заходи для забезпечення стабільності обмінного курсу долара і вимагає гарантій безпеки китайських інвестицій в США", - заявив в середу на брифінгу помічник міністра фінансів КНР Чжу Гуаньяо.

Майбутня зустріч у Вашингтоні є першим раундом двостороннього діалогу зі стратегічних питаннь як політичного, так і економічного характеру. До приходу до влади в США Барака Обами між двома країнами велися самостійно два стратегічні діалоги - з економічних і з політичних питань.

Адміністрація Барака Обами практично з перших днів своєї роботи займається домовленостями китайського керівництва не скорочувати фінансування американського держборгу. Спочатку цим займалася держсекретар Хіларі Клінтон в ході свого азіатського турне в лютому цього року.

А в кінці травня з тією ж місією до Пекіна відправився секретар Казначейства США Тімоті Гайтнер. Тоді Гайтнер заявив про намір Вашингтона скоротити розмір бюджетного дефіциту, як тільки відбудеться пожвавлення американської економіки.

Проте Китай вимагає нових, вагоміших гарантій, паралельно просуваючи як регіональну валюту власний юань. На сьогоднішній день Китай є найбільшим кредитором США. Міжнародні резерви Китаю в другому кварталі виросли на рекордних 178 мільярдів доларів і, за станом на 1 липня, вперше за всю історію перевищили 2 трильйони доларів, досягнувши відмітки в 2,132 трильйона.

Побоювання щодо стабільності долара неодноразово висловлювали і інші країни, що накопичили в своїх резервах американських боргових держпаперів на сотні мільярдів доларів, - Індія, Росія, Бразилія, ПАР, передає NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Китай вимагає від США гарантій стабільності долара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути