Ексклюзиви
вівторок, 28 липня 2009 15:58

У Вашингтоні США переконуватиме Китай в своїй надійності

У Вашингтоні США переконуватиме Китай в своїй надійності
У Вашингтоні відкрився перший раунд "Стратегічного і економічного діалогу" між США і Китаєм - двосторонніх переговорів з широкого кола економічних і політичних питань, ініційованих президентом США Бараком Обамою.

Одне з основних завдань США - переконати китайське керівництво в надійності американських казначейських облігацій, які Китай накупив вже на вісімсот з гаком мільярдів доларів. Цим займається Секретар Казначейства США Тімоті Гайтнер, який в черговий раз пообіцяв забезпечити "стійкий" бюджетний дефіцит США до 2013 року.

Проте, помічник міністра фінансів КНР Чжу Гуаньяо заявив, що Китай "стурбований безпекою своїх фінансових активів".

На відміну від колишніх зустрічей, що проводилися ще представниками адміністрації Буша, тиск на Китай через недооціненість юаня, що штучно підтримується і стимулює китайський експорт, помітно ослаб.

За словами професора Стенфордського університету Рональда Маккінона, це відбулося завдяки тому, що влада США усвідомила: "Стабільний курс юаня по відношенню до долара - чудова ідея, оскільки забезпечує стабільний попит на американські боргові папери. Китайці погрузли в підтримці долара. Якщо вони підуть з цього ринку, на юань чекає різка ревальвація, що серйозно ударить по китайському експорту".

Проте, Гайтнер заявив: "Успіх КНР в зміні структури економіки у бік зростання, обумовленого внутрішнім попитом, включаючи збільшення ролі споживчих витрат, буде величезним внеском в швидше, збалансованіше і більш стійке зростання світової економіки".

В результаті політики слабкого юаня Китай накопичив найбільші в світі резерви, які перевалили за 2 трильйони доларів, і став найбільшим кредитором адміністрації США, володіючи казначейськими облігаціями на 801,5 мільярда доларів.

Як заявив напередодні саміту глава Держради КНР Вень Цзябао, Китай має намір використати частину своїх резервів, щоб допомагати своїм компаніям поглинати іноземні активи. Це не дуже радує США, які вважали за краще б зберегти статус-кво - інвестиції резервів в американський держборг.

Діловий портал BFM.ru відзначає, що за зовнішньою дипломатичністю у відносинах між США і Китаєм останнім часом приховується зростаюча напруга, що вилилася в справжній шпигунський скандал, що розгорівся напередодні нинішніх переговорів, який зайвий раз підкреслив, що сторони відносяться до дій один одного, особливо в економічній сфері, з явною підозрою. І під час кризи ця неприязнь, особливо з китайського боку, тільки посилюється, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «У Вашингтоні США переконуватиме Китай в своїй надійності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути