понеділок, 06 квітня 2009 11:07

Китай чинить опір рецесії

Китай чинить опір рецесії
Зростання китайської економіки, яка довше за всіх чинила опір кризі, сповільниться з 9% у минулому до 6,5% в нинішньому році. Основна причина - погіршення зовнішнього попиту, йдеться у доповіді Всесвітнього банку.

Гигантський внесок у зростання китайського ВВП внесуть цього року антикризові урядові заходи - додаткові субсидії забезпечать 3/4 приросту ВВП (4,9%).

У IV кварталі 2008 року світовий ВВП скоротився на 5%. ВВП в цей період знижувався в усіх основних торгових партнерів Китаю - США, Євросоюзу і Японії.

Світова фінансова криза лише обмежено вплинула на китайську фінансову систему. Але вплив глобальної економічної кризи на китайську економіку виявився дуже помітним. З вини зниження експорту зростання китайського ВВП склало в IV кварталі по відношенню до III кварталу 2,5%, а в річних показниках - зменшилося до 6,8%.

Падіння китайського експорту почалося з листопада 2008 року. У перші два місяці 2009 року об"єм експорту зменшився на 21% у порівнянні з початком 2008 р. Падіння експорту супроводжувалося до лютого ще серйознішим падінням імпорту.

Офіційне безробіття в китайських містах до кінця минулого року зросло в порівнянні з кінцем 2007 року лише на 0,2% - до 4,2%. Значна частина китайських працівників просто не реєструється як безробітні.

Дослідження, проведене перед китайським новим роком, показало, що роботу втратили 20 млн мігрантів з сільської місцевості - 15% від загального числа сільських мігрантів-робочих. На час новорічних канікул в свої рідні села, згідно з оцінками міністерства соціального забезпечення, повернулися 80 млн робочих.

За оцінками Всесвітнього Банку, 1% приросту ВВП означає в умовах КНР створення 5,4 млн нових робочих місць. Враховуючи, що приріст ВВП буде на 3% нижче за потенційне зростання 2009 р., криза обійдеться китайській економіці зниженням зайнятості на 16-17 млн в середньому протягом року, повідомляє Chinadaily

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Китай чинить опір рецесії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути