четвер, 24 вересня 2009 13:26

Казахстан і Азербайджан створять в обхід Росії нафтотранспортну систему

Казахстан і Азербайджан створять в обхід Росії нафтотранспортну систему
Казахстанська нафтова компанія "Казмунайгаз" і Державна нафтова компанія Азербайджану (ДНКАР) створять спільне підприємство, яке займеться будівництвом Транскаспійської нафтотранспортної системи. По ній нафта поставлятиметься з Казахстану до Азербайджану для експорту до Туреччини без участі Росії.

Згідно попереднім умовам спільного проекту, "Казмунайгаз" поставлятиме нафту танкерами в нафтоналивний порт в Азербайджані, звідки вона прокачуватиметься нафтопроводом "Баку-Тбілісі-Джейхан" до Туреччини. Якби Казахстан планував транспортувати нафту по суші, то тоді довелося б домовлятися з Росією, яка граничить з Казахстаном і Азербайджаном. Як очікується, система почне роботу вже в 2012 році.

Як уточнює казахстанська інтернет-газета Gazeta.Kz, договір про створення СП буде підписаний в Азребайджані в ході візиту президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва на початку жовтня 2009 року. Раніше в "Казмунайгазі" заявляли, що вже створили дочірнє підприємство, яке увійде до СП з ДНКАР.

Попередній план будівництва Транскаспійської системи, передбачає зведення на території Казахстану нафтопроводу "Кскене-Курик" протяжністю 730 кілометрів. Крім того, буде створена Транскаспійська система транспортування, що включає нафтовий термінал в казахстанському Курику і терміналі в Баку, а також сполучного трубопроводу до нафтопроводу "Баку-Тбілісі-Джейхан".

Потужність Транскаспійськой системи на першому етапі реалізації складе близько 27 мільйонів тонн нафти в рік.

Нафтопровід "Баку-Тбілісі-Джейхан" є одним з ключових в регіоні. По ньому транспортується біля одного відсотка від всієї світової нафти. Протяжність трубопроводу перевищує 1700 кілометрів. Велика частина нафтопроводу належить ДНКАР і британській нафтовій компанії BP, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Казахстан і Азербайджан створять в обхід Росії нафтотранспортну систему». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути