неділя, 26 січня 2014 18:23

Казахів присипляє загадкова "епідемія сну"

Казахів присипляє загадкова "епідемія сну"
"Епідемія сну" вразила жителів села Калачі в Акмолинської області Казахстану. Місцевий телеканал КТК повідомляє, що невідома хвороба вже підкосила кілька людей, які не мали контакту один з одним. Скарги у них одні й ті ж: слабкість, нездужання, постійне бажання спати, непритомність, часткова втрата пам'яті і навіть галюцинації. Селяни вимагають терміново відправити всіх постраждалих на обстеження в обласний центр - Кокшетау, та надіслати до них найближчим часом кваліфікованих вірусологів.

Надія Якимова, мешканка села, розповідає: "Мешканці засинають, буває прям повально, буває рідше. В школі учень 9 класу перший впав, знаєте, у нього почалися галюцинації, він ненормальний був. Були ознаки як ніби інсульту, але це далеко не інсульт. Кілька дорослих і дві дитини лежали в реанімації в маревному стані, постійні галюцинації у них були".

Перший випадок прояву сонної хвороби в Калачах стався в березні та квітні 2013 року. Тоді за допомогою звернулися близько десяти осіб у віці від 14 до 70 років. Як повідомляє КТК, спалахи хвороби відбуваються регулярно. Останній випадок був у грудні: тоді в лікарню звернулися 12 осіб. Сьогодні постраждалих тільки 7. Люди розповідають, що хвороба приходить разом з потеплінням. Працівники санітарної служби та лікарі причину енцефалопатії - ураження головного мозку - так і не виявили. Самі жителі пов'язують свою хворобу з покинутими урановими шахтами, які припинили свою роботу тут більше 30 років тому.

"Начальник управління охорони здоров'я послав кілька бригад, які виміряли радіаційний фон у кожному будинку, обстежили селище, все обстежили - радіаційний фон скрізь нижче   допустимого", - говорить Кабдрашит Альмагамбетов, головний лікар Есильской районної лікарні. Він повідомив також, що фахівці досліджували проби води (свердловини і з природного джерела), грунту і повітря, а також взяли аналізи крові у постраждалих на утримання сурогатного алкоголю, солей важких металів та інших токсичних речовини - всі показники були в межах норми.

На сайті Сомнологічного центру Мінздоровсоцрозвитку РФ говориться, що класичним проявом нарколепсії є напади засипання в денний час, яким важко опиратися. Хворі можуть заснути, сидячи в театрі, в транспорті і навіть під час розмови. Іншим важливим симптомом є епізоди раптової втрати м'язового тонусу, особливо в емоційних ситуаціях, що може призводити до падінь. При засипанні або під час пробудження хворі нарколепсією можуть бачити дивні образи, часто загрозливі, - так звані гіпнагогічні і гіпнапомпічні галюцинації. Ці відчуття можуть супроводжуватися не менш неприємним феноменом - падінням тонусу м'язів тіла (хворий в цей час не може поворухнути ні рукою, ні ногою). У 40% людей з нарколепсією відзначаються порушення нічного сну у вигляді частих пробуджень. Але невідомі випадки, коли нарколепсія набувала б характер епідемії.
Зараз ви читаєте новину «Казахів присипляє загадкова "епідемія сну" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути