вівторок, 26 листопада 2013 13:59

Україні загрожує епідемія поліомієліту – невиліковної хвороби, - ЮНІСЕФ

Україні загрожує епідемія поліомієліту – невиліковної хвороби, - ЮНІСЕФ
Фото: likar.info

Україні загрожує епідемія поліомієліту, попереджає ЮНІСЕФ. Тяжка невиліковна хвороба, яка паралізує дітей, зараз лютує в Афганістані, Пакистані та в Нігерії. Зафіксовані випадки у Сирії та Ізраїлі. Від цієї хвороби не існує ліків. Поліомієліт найперше вражає нервову систему. За 2-3 дні викликає параліч ніг, а тоді — всього тіла.

"Зараз епідемії в Україні справді немає, але є високий ризик її отримати, - пояснює практикуючий педіатр ЮНІСЕФ Катерина Булавінова, - Ми всі знаємо: аби перетнути кордон, вірусу не потрібні візи. В країнах, де вакциновані менше 90% дітей, йому є куди поширюватись. А в Україні щеплені менше половини".

За інформацією дитячого фонду ЮНІСЕФ, у деяких регіонах України вакцинацію проти цієї недуги пройшли менше 30% дітей. А дитина, яка не була вакцинована, ризикує захворіти сама та наражає на небезпеку інших дітей. Експерти кажуть, ситуація в Україні становить загрозу не тільки для нашого населення, але й для населення інших країн в регіоні й в світі. Ввезення хвороби та її спалах в Україні призведе не тільки до смертей та інвалідності український дітей, але й до поширення хвороби на інші країни.

"Багато наших лікарів вже забули, як виглядають такі хворі, бо в Україні поліомієліту давно не було. У більшості інфекція проходить без симптомів, але при цьому дитина заражає інших", - продовжує Катерина Булавінова. - Поліомієліт — хвороба брудних рук і брудної води. Мийте руки перед їжею, коли прийшли з вулиці. Особливо, коли міняєте памперси немовлятам. Слідкуйте, що п'єте якісну і чисту воду".

Радить стежити, аби дитину щепили в перший рік після народження.

"Звертайтесь до педіатрів та імунологів за місцем проживання. Якщо дитину ще досі не вакцинували, ще не пізно все виправити. Вакцинацію можна проводити дитині у будь-якому віці. Пероральна вакцина проти поліомієліту - та, що вводиться через рот у вигляді крапель, - єдиний захист проти поліомієліту. Вона є безпечною, ефективною та дієвою. Після застосування кілька разів, вакцина буде захищати дитину протягом всього життя."

Зараз ви читаєте новину «Україні загрожує епідемія поліомієліту – невиліковної хвороби, - ЮНІСЕФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути