середа, 03 червня 2009 11:20

Католицькі ченці побили і згвалтували тисячі дітей

Католицькі ченці побили і згвалтували тисячі дітей

Ірландський суддя Шон Раян оприлюднив 21 травня результати 9-річної роботи спеціальної комісії, що розслідувала випадки насилля над дітьми у виховних закладах Зеленого острова.

Підготовлена доповідь - це п"ять томів, 2600 сторінок шокуючої інформації про те, що відбувалося в 250 ірландських притулках для сиріт і ремісничих школах для безпритульних з 20-х по 70-і роки минулого століття.

Вихователями в школах і притулках працювали ченці та черниці католицьких орденів - Християнські брати і Сестри милосердя. Під їх наглядом тисячі дітей зазнавали систематичних побоїв, сексуального насилля і змушення до рабської праці.

Починаючи з 1990-х років вихованці притулків, що вже подорослішали, почали вимагати від держави і Церкви грошових компенсацій за все те, що їм довелося зазнати в дитинстві. Паралельно Католицьку Церкву в Ірландії трясли свіжі педофільські скандали, що згубно відбилося на її суспільному реноме (у 2006 році лише 61% жителів острова вважали себе віруючими).

Ірландські і британські журналісти називають те, що відбувалося у виховних закладах ГУЛАГом або новим Холокостом. На сторінках газети The Irish Times один з читачів порівняв ремісничу школу в Артейні, передмісті Дубліна, з нацистським концтабором, де, як відомо, на воротах було написано: Arbeitmachtfrei - "Праця звільняє".

"Порівняння з Холокостом не назвеш перебільшенням", - пише оглядач британською The Times Рут Гледхілл. Ірландські притулки і концтабори зближує не тільки рабська праця і насильство, але й ставлення до в"язнів (або вихованців) як до людей другого сорту.

Єзуїт Фергюс О"Донох"ю, редактор блогу Studies: An Irish Quarterly Review називає три причини, за якими служителі Церкви виявилися головними фігурантами скандалу. По-перше, це "надмірна пошана до церковної ієрархії". По-друге, це "релігійний авторитаризм" ієрархів, інертність їх мислення. По-третє, "нудотний клерикалізм" - продукт релігійної культури, що обернувся проти неї самої.

Обозреватель, НГ Религия

Зараз ви читаєте новину «Католицькі ченці побили і згвалтували тисячі дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути