середа, 07 липня 2021 21:06

Як гуляли Івана Купала у Львові - атмосферні фото
21

У ході свята відтворювали давні українські обряди
Фото: Валерій Шмаков
У ході свята відтворювали давні українські обряди
У ході свята відтворювали давні українські обряди
У ході свята відтворювали давні українські обряди
У ході свята відтворювали давні українські обряди

Сьогодні, 7 липня, у львівському парку Горіховий гай відбулась благодійна акція "Хай здійсниться диво на Івана Купала". У ході свята відтворювали давні українські обряди.

Дівчата плели віночки та ворожили на майбутнє кохання. Відбувались ігри та забави, співи народних пісень і виступи дитячих художніх колективів. Також присутнім показали вуличну виставу "Лісова пісня" за твором Лесі Українки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чекаємо відмови від колядок і писанок. Івано-Франківськ святкує Купала без язичницьких традицій

Окрім цього, під час заходу продавали прикраси у стилі етно, книги і солодощі. За гроші можна було постріляти з лука, намалювати картину або власноруч створити іграшку. Виручені кошти підуть на лікування хворої на ДПЦ і нервово-паралітичний сколіоз 11-річної Діани Цюх.

Свято Івана Купала має язичницькі корені. Відзначали як свято кохання води та вогню, одруження Купала й Марени. Купала - це вогонь, Сонце. А Марена - вода. Її зображали у вигляді жіночої антропоморфної фігури з соломи. Дівчата водили хороводи в сорочках біля води. Бути в сорочці з розпущеним волоссям дозволялося лише в дівочій компанії. Було соромно так плигати, задирати ноги. Спідньої білизни тоді не було. Дівчата співали, закликали долю.

Готували на Івана Купала вареники. Начиняли їх вишнями, бо вони якраз вродили. Та сиром, бо не було посту. Намагалися класти парну кількість ягід, щоб пару собі знайти. Смажили пряженю - це така яєшня. Клали в неї парну кількість яєць. Дівчата вбиралися в зелень, робили вінки на голову, прикрашали себе квітами. Тоді якраз було буйнотрав'я. Вони хотіли, щоб це все бачили хлопці. І парубки приходили на гуляння.

Молоді чоловіки розкладали на святкуванні багаття. Лякали жінок, вискакували з води, з кущів. Спускали з гори вогняне колесо. Воно символізувало Сонце. В усьому річному циклі присутній цей символ.

Далі відбувалися залицяння, спільні танці.

Зараз ви читаєте новину «Як гуляли Івана Купала у Львові - атмосферні фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути