Ексклюзиви
середа, 07 липня 2021 06:31

Містичні прикмети на Івана Купала - сьогодні дуже особливий день

7 липня у народі святкують Івана Купала. Сьогодні "відкриваються" земля і небо, вода набуває чудотворну силу, а птиці та звірі починають говорити.

Раніше предки відзначали це свято у день літнього сонцестояння, але воно змістилося на 14 днів. Назва утворилася від поєднання язичницького та християнського свята - Різдво Іоана Хрестителя. Зміст свята змінився, однак обряди і ритуали залишились.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Було соромно плигати, задирати ноги. Спідньої білизни не було - етнологиня про Івана Купала в давнину

Головними персонажами свята є Купало та Марена. Вони уособлюють боротьбу добра та зла.

Вірують, що богиня Марена кожної зими спускається на землю, сіє розбрат та насилає хвороби і голод. У деяких регіонах України її вважали старшою русалкою. Купала предки називали покровителем шлюбу та продовження роду.

Звичаї та традиції свята

Починали святкування з виготовлення опудал головних персонажів. Увечері 6 липня розводили особливі ритуальні багаття на межі села. У них спалювали старий мотлох, одяг хворих людей та опудало відьми. Купальське вогнище є головним символом свята. Тому гуляння починали уночі. Парубки з дівчатами стрибали через багаття. Вважали, що якщо у пари не розійшлися руки - у них буде щасливе подружнє життя.

Автор: pinterest.com
  Купальське вогнище є одним з головних символів свята.
Купальське вогнище є одним з головних символів свята.

У ніч із 6 на 7 липня прийнято ворожити та здійснювати магічні обряди. Незаміжні дівчата плетуть вінки із 12 лікувальних трав, кидають у воду, а хлопці їх згодом дістають. Куди вінок попливе - звідти й прийде суджений. У вінок потрібно вставити запалену свічку.

Якщо вінок швидко тоне - цьогоріч дівчина не вийде заміж. Свічка гасне - суджений розлюбив. Вінок пристав до берега - поганий знак.

Зранку 7 липня починали купання. Вода у цей день має магічну силу та може вилікувати від хвороб, подарувати достаток. До сходу Сонця збирали росу з трав. Дівчата вмивалися нею, щоб зберегти красу та молодість.

Автор: pinterest.com
  У ніч на купала дівчата ворожать на вінках.
У ніч на купала дівчата ворожать на вінках.

Слов'яни шанували квітку іван-да-мар'я. Кажуть, якщо зірвати її у Купальську ніч, то рослина оберігатиме сімейне щастя та добробут.

Народ не спав у ніч на Купала, уранці всі йшли на покіс. Боялися, що нечиста сила може напасти. Знахарі 7 липня до світанку збирали в лісі трави і коріння, адже вірили, що вони мають магічну силу.

Існує легенда, ніби у ніч на Купала у лісі цвіте квітка папороті. Її від людей береже нечиста сила. У того, хто знайде чаклунську рослину, збудуться всі бажання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Є два способи ворожити на Івана Купала

Сьогодні варто уникати зустріч зі зміями, бо можна втратити достаток. Не можна 7 липня виконувати важку роботу, а також прати, прибирати, шити, рубати, різати. Заборонено давати в борг, сваритися та бажати іншим людям зла.

Народні прикмети:

- Зустріти Купальський світанок - на велике щастя на весь рік.

- Багато зірок в ніч на Купала - буде багато грибів.

- Чути запах трави - скоро піде дощ.

- Вранці випадає велика роса - буде хороший урожай огірків.

7 липня православна церква відзначає Різдво святого мученика та пророка Іоана Хрестителя. Він був визначною особою - попередником Ісуса Христа, останнім зі старозавітніх пророків і першим із Христових Апостолів.

Зараз ви читаєте новину «Містичні прикмети на Івана Купала - сьогодні дуже особливий день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути