середа, 07 липня 2021 09:01

Весело і душевно. Як українці гуляли на Івана Купала понад 100 років тому - добірка фото
14

Хоровод біля Купала. Фото 1970-х, Вінниця
Фото: authenticukraine.com.ua
Купала на Південному Бузі. Фото 1970-х, Вінниця
Івана Купала в селищі Рожищі на Волині, 1964 рік.
Свято Івана Купала в селі Житники - тепер Уманський район на Черкащині
Стрибки через багаття

7 липня в Україні відзначають Івана Купала. Gazeta.ua пропонує переглянути світлини та картини традиційних гулянь. На них можна побачити тодішню атмосферу свята.

Одне з найдавніших писемних свідчень про свято Купала належить до XIII ст. У Волинському літописі за Іпатіївським списком під 1262 роком є згадка про "канунъ Ивана дни, на самые Купалья". Згадується Купала і в офіційних документах XIV ст.: договір литовських князів із польським королем Казимиром 1350-го фіксує часове означення "до Ивана дне до Купалъ", а грамота Вітовта 1396 року "писана во вторникъ передъ Купалы св. Ивана, іюня 20 дня".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Є два способи ворожити на Івана Купала

Густинський літопис початку XVII ст. дияволізує народні звичаї: "Сему Купалу бісу, - зазначає літописець, яким міг бути відомий на той час письменник Захарія Копистенський, - еще и доныне по нікоих странах намять совершают наченше іюня 23 дня в навечеріє Рождества Іоанна Предтечи, даже до жатвы и далій, сицевым образом: с вечера собираются простая чадь обоего пола и соплетают себе венцы из ядомого зелия, или коренія, и препоясавшися былием возгнітают огнь. Инде же поставляют зеленую вітвъ, емшеся за руці около обращаются окрест оного огня, поюще своя пісни, преплетающе Купалом. Потом через оный огонь прескакуют, оному бісу жертву себе приносяще".

Церкви не підтримували купальські народні гуляння. Визнавали лише назву Різдво Івана Предтечі, натомість серед народу вживали назву "Івана Купала", або просто "Купала". Народні купальські гуляння аж до початку XX ст. забороняли. Учасників народних гулянь та обрядів часто карали.

Свято Івана Купала має язичницькі корені. Відзначали як свято кохання води та вогню, одруження Купала й Марени. Купала - це вогонь, Сонце. А Марена - вода. Її зображали у вигляді жіночої антропоморфної фігури з соломи. Дівчата водили хороводи в сорочках біля води. Бути в сорочці з розпущеним волоссям дозволялося лише в дівочій компанії. Було соромно так плигати, задирати ноги. Спідньої білизни тоді не було. Дівчата співали, закликали долю.

Готували на Івана Купала вареники. Начиняли їх вишнями, бо вони якраз вродили. Та сиром, бо не було посту. Намагалися класти парну кількість ягід, щоб пару собі знайти. Смажили пряженю - це така яєшня. Клали в неї парну кількість яєць. Дівчата вбиралися в зелень, робили вінки на голову, прикрашали себе квітами. Тоді якраз було буйнотрав'я. Вони хотіли, щоб це все бачили хлопці. І парубки приходили на гуляння.

Молоді чоловіки розкладали на святкуванні багаття. Лякали жінок, вискакували з води, з кущів. Спускали з гори вогняне колесо. Воно символізувало Сонце. В усьому річному циклі присутній цей символ.

Далі відбувалися залицяння, спільні танці.

Зараз ви читаєте новину «Весело і душевно. Як українці гуляли на Івана Купала понад 100 років тому - добірка фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути