понеділок, 26 квітня 2010 17:05

Качинського висунули кандидатом у президенти Польщі

Качинського висунули кандидатом у президенти Польщі

Польська опозиційна партія "Право і справедливість" затвердила Ярослава Качинського - екс-прем"єра Польщі, брата загиблого в авіакатастрофі президента Леха Качинського - кандидатом на посаду президента країни.

Реєстрація кандидатів Качинського до центральної виборчої комісії пройшла в понеділок о 15.00 за польським часом (16:00 київський). Партія "Право і справедливість" не оголошувала про кандидатуру раніше, оскільки хотіла зробити це після похорону своїх колег, які загинули в авіакатастрофі під Смоленськом.

Сам Ярослав Качинський, який є головою партії "Право і справедливість", зазначив, що має намір продовжити справу політиків, які загинули в результаті авіакатастрофи. "Ми в боргу перед ними і в боргу перед нашою батьківщиною", - заявив він.

Урядовий літак польського президента Леха Качинського Ту-154 розбився під Смоленськом вранці 10 квітня. За попередніми даними, літак зачепився за верхівки дерев в умовах поганої видимості через сильний туман. На борту перебували 96 людей - 88 пасажирів і вісім членів екіпажу. Не вижив ніхто. Серед загиблих сам президент, його дружина і частина керівництва країни. Вони прямували до Катині, щоб взяти участь у траурних заходах на місці масового поховання жертв політичних репресій.

Дострокові вибори президента Польщі призначені на 20 червня 2010 року. Зараз обов"язки президента Польщі виконує спікер Сейму Броніслав Коморовський. Він також є одним з можливих кандидатів на посаду глави держави. Також до списку претендентів входять Януш Корвін-Міккего, Богдан Шпрингел, Богуслав Зієта, Анджей Леппер, Марк Юрк, Вальдемар Павляк, Корнель Моравецький, Здіслав Янковський, Йозеф Войцік, Роман Склеповіч, Людвік Васяк, Здіслав Подканський, Гжегож Напералський.

Реєстрація кандидатів на пост президента Польщі завершиться 26 квітня. Повний список тих, хто братиме участь у виборах, повинен бути затверджений не пізніше 31 травня. Для перемоги кандидатові потрібно отримати підтримку 50 відсотків виборців. Якщо цього не відбудеться, то буде призначений другий тур голосування (скоріш за все, він відбудеться 4 липня), в який вийдуть двоє кандидатів, що набрали найбільшу кількість голосів.

Gazeta.pl, РИА Новости, Lenta.ru
Зараз ви читаєте новину «Качинського висунули кандидатом у президенти Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути