вівторок, 02 лютого 2010 18:01

Кабмін хоче маркувати тільки ту продукцію, що містить ГМО

Кабмін хоче маркувати тільки ту продукцію, що містить ГМО

Кабінет міністрів України пропонує відображати на етикетках харчової продукції інформацію тільки про наявність генетично модифікованих організмів (ГМО), відмінивши обов"язкове маркування "Без ГМО".

Відповідний урядовий законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо надання інформації про вміст в продукції генетично модифікованих організмів" N6001-1 зареєстрований днями в парламенті.

"Всі харчові продукти, які знаходяться в обігу в Україні... містять в доступній для сприйняття споживачем формі інформацію про наявність в харчовому продукті зареєстрованих в установленому порядку ГМО або складових (інгредієнтів), вироблених із зареєстрованих ГМО", - мовиться в документі.

Згідно з ним, порядок етикетування харчової продукції, що містить ГМО, або виробленої з їх використанням, повинен затверджувати Кабмін.

Як повідомлялося, Кабмін в лютому 2009 року затвердив порядок держреєстрації ГМО, які містяться в харчових продуктах, косметиці і лікарських засобах, або отримані з їх використанням, а також уповноважив Мінохоронздоров"я формувати держреєстр ГМО.

Верховна Рада в грудні минулого року прийняла низку законів, що регулюють поводження з продуктами, що містять ГМО, закріпивши, зокрема, обов"язкове маркування такої продукції і вимоги до етикетки харчових продуктів, яка обов"язково повинна інформувати про наявність або відсутність в харчових продуктах ГМО написами "з ГМО" або "без ГМО".

Кабмін ухвалою N468 від 13 травня 2009 року ввів з 1 липня 2009 року маркування харчових продуктів, встановивши, що продукт слід маркувати, якщо вміст ГМО в ньому або сировина для нього перевищує 0,1%. Згодом рівень змісту ГМО був збільшений до 0,9% відповідно до стандартів ЄС.


За матеріалом Интерфакс-Украина
Зараз ви читаєте новину «Кабмін хоче маркувати тільки ту продукцію, що містить ГМО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути