вівторок, 12 лютого 2013 06:38

Івано-Франківщину назвали найбільш вільною "протестною" областю

Івано-Франківщину назвали найбільш вільною "протестною" областю
Фото: zmina.org.ua

На Івано-Франківщині одна з найкращих ситуацій щодо дотримання права на мирний протест в Україні.

Про це Gazeta.ua повідомили у Всеукраїнській ініціативі "За мирний протест!".

Експерти ініціативи зазначили, що згідно із даними Єдиного державного реєстру судових рішень, в Івано-Франківській області у 2012 році була лише одна судова заборона протесту.

В той час, як за інформацією Міністерства внутрішніх справ, за рік парламентських виборів в області відбулося аж 6466 мирних зібрань. З них політичних – 1124, на соціально-економічну тематику – 11, спортивних – 57, культурно-видовищних – 84, і релігійних – 4912.

Також за інформацією МВС, у 2012 році за "порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій" до адміністративної відповідальності в Івано-Франківській області було притягнуто лише 5 осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Радою протестують проти утисків свободи мирних заходів

"Така ситуація частково пов'язана з тим, що сьогодні в українському законодавстві відсутні конкретні строки повідомлення влади про мирні зібрання. Проте для влади відсутність строків насправді не складає особливих проблем, оскільки відсоток насилля під час протестів в Україні – малий", – пояснив правозахисник Володимир Чемерис.

Експерти ініціативи "За мирний протест!" також обговорили законопроект "Про порядок організації і проведення мирних заходів", який був нещодавно включений до проекту постанови про порядок денний другої сесії Верховної Ради сьомого скликання.

На їхню думку, норма останньої редакції законодавчої ініціативи про обов'язок повідомляти за два робочих дні у комплексі з іншими нормами законопроекту може значно погіршити ситуацію зі свободою протестів як на Франківщині, так і в усій Україні.

Зараз ви читаєте новину «Івано-Франківщину назвали найбільш вільною "протестною" областю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути