пʼятниця, 22 квітня 2011 19:49

Іванофранківець "нагрів" банк на 3 мільйони гривень

Іванофранківець "нагрів" банк на 3 мільйони гривень

На Прикарпатті порушили кримінальну справу за фактом шахрайства, пов'язаного із заволодінням коштів в особливо великих розмірах. Про це повідомили у секторі зв'язків з громадськістю УМВС України в Івано-Франківській області.

За словами начальника СЗГ УМВС України в Івано-Франківській області Василя Гультайчука, іванофранківець згідно з рішенням суду, яке набрало законної сили ще торік, повинен повернути банку 3 мільйони 231 тисячу гривень.Свого часу за умовами кредитного договору йому було відкрито невідновлювальну кредитну лінію в сумі 250 тисяч доларів США.

Позичальнику надали ці кошти для проведення реконструкції житлового приміщення, яке перебувало у його приватній власності. Нежитлові площі цього приміщення (гуртожитку), за умовами кредитного договору були передані в іпотеку, тобто слугували своєрідною заставою для забезпечення повернення банкові кредитних ресурсів. У визначений термін погашення кредиту виявилося, що банк не може розраховувати ні на повернення коштів, ні на приміщення гуртожитку площею понад 4 тисячі квадратних метрів. Позичальник, отримавши кредит в банку, водночас уклав договори з людьми про їхню пайову участь в реконструкції гуртожитку. Тобто ці люди були інвесторами і вносили власні кошти за те, що після реконструкції кожен з них отримає окрему квартиру в цьому ж приміщенні.

Таким чином, саме за кошти пайовиків були проведені ремонтні та оздоблювальні роботи і в результаті громадяни отримали в користування
житлові квартири. "Підраховано, що підприємець отримав від приватних інвесторів 1 мільйон 415 тисяч гривень. Люди виготовили та отримали необхідні документи і технічні паспорти на придбані квартири, але права власності на це житло так і не набули. Вони не знали, що фінансують реконструкцію приміщення, яке перебуває в іпотеці під забороною відчуження. Законними господарями квартир ці сім'ї не стануть доти, поки власник гуртожитку повністю не виконає перед банком свої зобов'язання по кредиту. Судячи з усього, позичальник від
самого початку цієї історії не мав наміру повертати гроші в банк, бо сплатив лише 270 доларів. Натомість провернув оборудку з продажем приміщення гуртожитку і водночас "нагрів" банк на 3 мільйони 231 тисячу гривень", - йдеться у повідомленні.

Досудове слідство і суд з'ясовуватимуть, яким чином позичальник буде розрахуватися з кредитором.

За скоєння злочину, передбаченого ч.4 статті 190 Кримінального кодексу України, за подібні шахрайства загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна.

Зараз ви читаєте новину «Іванофранківець "нагрів" банк на 3 мільйони гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути