субота, 15 червня 2019 10:57

Італійці вимагають від України мільйони євро за загибель репортера

Італійці вимагають від України мільйони євро за загибель репортера
Віталія Марківа звинувачують у загибелі італійського фоторепортера. Фото: Уніан

У трибуналі італійської Павії 14 червня відбулося одне з останніх судових засідань у справі українського солдата 29-річного Віталія Марківа. Його звинувачують у причетності до загибелі італійського фоторепортера Андреа Роккеллі на Донбасі 5 років тому.

Перед судом присяжних виступили адвокати родини загиблого фотографа та журналістських організацій, пише radiosvoboda.org.

Вони підтримали версію, що Марків 24 травня 2014 року, виконуючи бойове завдання, розповів ЗСУ про місце перебування іноземних журналістів біля фабрики Zeus Ceramica на окупованій тоді території біля Слов'янська Донецької області. Відповідно Роккеллі та його напарник росіянин Андрій Миронов загинули від пострілів з боку гори Карачун, де були українські війська. Проросійські бойовики, котрі також стріляли з важкої зброї, на їхню думку, не причетні. Загалом захисники позитивно говорили про поведінку сепаратистів.

Адвокат сім'ї Роккеллі Алессандра Баллеріні гостро засудила Україну за бездіяльність та вимагає 1 млн євро компенсації родині загиблого. Крім того, ще 800 тис. євро просить цивільна дружина журналіста. Окреме грошове відшкодування запропонували для його сестри.

Захисник від асоціації фотографів-фрілансерів Cesura Lab зі свого боку попросив від України 15 тис. євро на організацію професійних курсів для журналістів Італії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Італії на суді у справі Марківа побувало керівництво Нацгвардії та МВС

Авторитетний у країні адвокат і політик Джуліано Пізапія, який представляє Спілку італійської преси FNSI та обласну Асоціацію журналістів Ломбардії, не озвучив грошової суми. Він передав судді письмовий варіант вимог своєї сторони.

"Адвокат Джуліано Пізапія з повагою говорив про підсудного і розкритикував його фото в одній місцевій газеті з підписом "ймовірний убивця". Та лишається багато сумнівів стосовно реконструкції фактів з боку обвинувачення, зважаючи на те, що українці позитивно ставилися до Роккеллі і Миронова, останній вважався ворогом Росії Путіна", - каже Массиміліано Меллей, журналіст видання Milano Today.

У справі військового відбудеться ще 3 засідання суду. Остаточний вердикт очікують 12 липня.

Нацгвардієць Віталій Марків має подвійне громадянство України й Італії. Майже 2 роки він перебуває у в'язниці в Мілані. 30 червня 2017 року італійські правоохоронці арештували його в аеропорту Болоньї. Він із дружиною приїхав у відпустку до своєї матері - вона живе в області Марке.

Україна заперечує причетність бійця до смерті італійського репортера Андреа Роккеллі та його російського перекладача Андрія Миронова.

Зараз ви читаєте новину «Італійці вимагають від України мільйони євро за загибель репортера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути