пʼятниця, 04 вересня 2009 14:30

Історик пояснив, чому Тимошенко не зустрілася з Туском

Історик пояснив, чому Тимошенко не зустрілася з Туском
Історик і фахівець з питань східної політики Польщі Анджей Новак вважає, що є підстави для відміни зустрічі прем"єр-міністра України Юлії Тимошенко зі своїм польським колегою Дональдом Туском.

Сумніви у нього викликає трактування історії міністром закордонних справ Польщі Радославом Сікорським.

"Тимошенко зробила жест несхвалення уряду Туска. Взяла участь у церемоніях на Вестерплатте, щоб не ображати польський народ, але відмінила заплановану програмою зустріч із прем"єр-міністром Польщі", - вважає історик.

"До публікації статті Сікорського здавалося, що дистанціювання від України польського уряду (для прикладу, заяви міністра спорту Мирослава Джевецького, який ставить під сумнів здатність України організувати Євро-2012 разом з Польщею) і спроби поліпшити відносини з Росією диктуються міркуваннями внутрішньої політики, а саме бажанням зробити щось всупереч "ПіС" (польської пропрезидентської партії). Однак тепер очевидно, що Польща змінює політичний курс, коли спрямовує стратегію на Німеччину на заході і Росію на сході", - пише у статті Новак.

"Тимошенко не говорила на зустрічі з прем"єром Польщі, бо вся увага була прикута до прем"єра Росії Володимира  Путіна. Хіба представники уряду у церемоніях на  Вестерплатте бачили когось, крім Путіна? Можливо, ще канцлера Німеччини Ангелу Меркель", - зауважив експерт.

Як вважає історик, кілька сотень років політичної традиції, яку продовжили президенти Польщі Лех Валенса, Олександр Кваснєвський та Лех Качинський полягали в пошуку стратегічного партнерства з нашими найближчими східними сусідами, особливо з Литвою і Україною. Професор Новак пригадує підтримку президентом Квасневським "помаранчевої революції" в Україні.

Коли Сікорський написав відповідь на лист Путіна у виданні "Gazeta Wyborcza", то він відмежувався від попередньої східної політики, а проголосив основним напрямком на Сході стосунки з Росією.

Новак каже, лист-відповідь - це є "найважливіший політичний текст щодо історії Третього Рейху." Сікорський у статті не згадав Україну. Росія виступає спадкоємцем військових зусиль Червоної Армії в боротьбі з Третім Рейхом. Попри те, українці становили 30 % солдатів, які боролися з німцями, а через агресію Німеччини загинули мільйони жителів України і Білорусі. Цю риторику польського уряду можна витлумачити не інакше як зневагу до "східних сусідів" поляків, зокрема України.

Таким чином, Тимошенко не зустрілася з Туском через ігнорування польським міністром закордонних справ заслуг України у Другій світовій війні.

За матеріалом: Efact

Зараз ви читаєте новину «Історик пояснив, чому Тимошенко не зустрілася з Туском». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути