пʼятниця, 16 квітня 2010 16:19

Ісландський вулкан може призупинити глобальне потепління

Ісландський вулкан може призупинити глобальне потепління
Масштабне виверження вулкану в Ісландії "може пригальмувати зростання глобальної температури на Землі на пару років". Таку думку в висловив керівник кліматичної програми російського відділення Всесвітнього фонду охорони дикої природи (WWF) Олексій Кокорін.

"Варто згадати виверження Тамбору в Індонезії в 1815 році, яке знизило середню глобальну температуру на 3 градуси Цельсія. У наступний рік і в Європі, і в Північній Америці літа не було", - зазначив Кокорін.

У той же час, виверження не зупинить зростання концентрації "рукотворних" парникових газів в атмосфері. "А значить, через ці пару років нас буде чекати різкий стрибок температури, як вже було після виверження Пенатубо в 1991 році і Ель-Чічона в 1984 році: температура "завмирає" або навіть знижується, а потім стрибком надолужує втрачене", - підкреслив він .

У масштабі декількох років вулкани можуть грати головну роль у формуванні клімату, відзначає експерт WWF. При виверженні викидаються величезні обсяги аерозолів - зважених часток, які розносяться тропосферним і стратосферні вітрами і поглинають частину сонячної радіації. У результаті виверження вулкана Пенатубо в 1991 році на Філіппінах на висоту 35 кілометрів було закинуто стільки попелу, що середній рівень сонячної радіації знизився на 2,5 Вт / кв м, що відповідає глобальному охолодженню, щонайменше, на 0,5-0, 7 градуси Цельсія.

"Однак, незважаючи на це, останнє десятиліття ХХ століття стало найтеплішим за тисячоліття - ці зміни не є довгостроковими, аерозольні частинки відносно швидко осідають вниз", - сказав Кокорін.

Вести
Зараз ви читаєте новину «Ісландський вулкан може призупинити глобальне потепління». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути