Ексклюзиви
пʼятниця, 12 грудня 2008 09:19

Ірландці погодилися на повторний референдум по Лісабонському договору

Учасники саміту країн - членів Євросоюзу в Брюсселі 11 грудня досягли принципової згоди по подальшій долі Лісабонського договору, який повинен замінити собою конституцію ЄС, повідомляє Le Figaro.

Угода передбачає, що в Ірландії, яка за підсумками референдуму в червні 2008 року відмовилася ратифікувати договір, буде проведений ще один референдум. Очікується, що він відбудеться до листопада 2009 року - у вересні або жовтні.

Натомість Ірландії буде надано право мати власного "ірландського" єврокомісара в Європейській комісії.

Дана поступка багато в чому йде врозріз з самим Лісабонським договором, який передбачає скоротити на третину кількість комісарів в головному органі виконавчої влади ЄС.

Крім того, раніше Ірландія офіційно зажадала, щоб ЄС прийняв декларацію, що гарантує, що фіскальна система Ірландії, державний нейтралітет й такі закони, як заборона абортів, залишилися б недоторканими.

Юридичні деталі угоди, за словами європейських дипломатів, будуть оформлені найближчим часом. Нагадаємо, що через ірландське "ні" ратифікація Лісабонського договору опинилася на межі зриву. Раніше планувалося, що він набуде чинності вже в січні 2009 року, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Ірландці погодилися на повторний референдум по Лісабонському договору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути