вівторок, 29 травня 2007 12:15

Іран звинуватив американського соціолога в шпигунстві

Іран пред"явив звинувачення у шпигунстві вченому-соціологові Кіану Таджбахшу (Kian Tajbakhsh), який має подвійне, американське та іранське громадянство, повідомляє агентство AFP.

За словами представника іранської юстиції Алі Рези Джамшиді, Міністерство розвідки і безпеки ставить за провину ученому "дії, направлені на підрив безпеки країни, через пропаганду і шпигунство на користь іноземців".

Раніше аналогічні звинувачення пред"явили співробітниці Центру імені Вудро Вільсона Халех Есфандіарі, яку затримали восьмого травня і відправили в іранську в"язницю. Вона також має подвійне, американо-іранське громадянство. На думку властей, Есфандіарі разом з іншими співробітниками Центру намагалися створити "секретну мережу" для підривання суверенітету Ірану.

45-річного Кіана Таджбахша затримали 11 травня. Він є консультантом з питань охорони здоров"я і гуманітарної допомоги інституту "Відкрите суспільство", створеного за ініціативою американського мільярдера Джорджа Сороса, якого Тегеран звинувачує в спробі влаштувати в Ірані "оксамитову революцію" за прикладом Східної Європи.

Крім того, Таджбахш працював у Всесвітньому банку, має ступінь доктора в Університеті Колумбії і є професором в Новій школі в Нью-Йорку.

Раніше в Ірані без вісті пропав член правління Каліфорнійського університету і голова Центру громадянського миротворства Алі Шакері (Ali Shakeri), який ще на початку травня повинен був вилетіти з Тегерана. Його колеги підозрюють, що Шакері, який також має громадянства Ірану і США, заарештували в аеропорту і зараз його місцезнаходження приховується, передає Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Іран звинуватив американського соціолога в шпигунстві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути