пʼятниця, 11 квітня 2008 16:05

Іран підозрюють в таємній розробці ракет дальньої дії

Іран підозрюють у створенні балістичних ракет дальнього радіусу дії. Британська газета The Times в п"ятницю, 11 квітня, опублікувала зроблені нещодавно супутникові фотографії, які дозволили виявити секретний об"єкт.

На знімках, пише видання, показано місце, звідки іранці запустили 4 лютого "дослідницьку ракету" "Кавошгар-1", - тоді влада заявила, що запуск здійснений в рамках космічної програми (повний текст статті на сайті InoPressa).

Проте експерти вважають, що центр, з території якого був здійснений запуск цієї ракети, також використовується і для розробки балістичних ракет з радіусом дії до 6 тисяч км. На їх думку, іранці пішли шляхом Північної Кореї, розпочавши космічну програму, яка дозволяє накопичувати знання в області створення балістичних ракет.

Вивчення місця запуску показало, що воно входить до складу великого і зростаючого комплексу "з виключно високим рівнем безпеки", де "останнім часом помічено активне будівництво". Очевидно, що це "стратегічно важливий об"єкт", стверджує науковий співробітник Массачусетського технологічного інституту Джеффрі Форден.

Полігон розташований приблизно в 230 км на південний схід від Тегерана. На об"єкті, за словами Фордена, присутня нещодавно зведена будівля приблизно 40 метрів завдовжки - формою і розмірам вона аналогічна тій, де в КНДР була зібрана ракета "Тепходон".

Ракета "Тепходон-1" складалася з першого ступеня на рідкому паливі від ракети "Нодон" (аналога "Шахаб-3"), другому ступеню на рідкому паливі від "Скада" і твердопаливній третього ступеня.

"Виробничі і випробувальні об"єкти біля місця запуску ракети "Кавошгар-1", як здається, вдало розташовані для роботи над цим третім ступенем", - вважає Форден.

Редактор журналу Jane"s з питань ядерного нерозповсюдження Авітал Джоханан говорить, що аналіз інформації про іранський комплекс показує: Тегеран, можливо, розробить балістичну ракету з радіусом в 6 тисяч км протягом п"яти років.

"Це підтверджує оцінку розвідслужб США і пояснює, чому президент Буш хоче, щоб американські протиракетні бази в Польщі і Чехії почали функціонувати до 2013 року", - пише The Times.

Як відомо, Чехія вже погодилася прийняти на своїй території спеціальну радарну систему. В той же час переговори з Польщею про розміщення на її території іншого компоненту цієї системи - 10 ракет-перехоплювачів - тривають.

Нагадаємо, 8 квітня, в Національний день ядерних технологій, президент Ірану Махмуд Ахмадінежад заявив, що Іран "з Божою милістю" проводить випробування вдосконаленого ядерного устаткування, але не уточнив якого. Раніше президент ІРІ рапортував про установку 6 тисяч нових центрифуг для збагачення урану на заводі в Натанзі.

25 лютого, в ході зустрічі іранських офіційних осіб з представниками Міжнародного агентства з атомної енергії, інспектора ООН пред"явили претензії у зв"язку з тим, що іранці проводять дослідження з установки ядерних боєголовок на ракети. Тегеран заперечує подібні наміри, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Іран підозрюють в таємній розробці ракет дальньої дії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути