Ексклюзиви
вівторок, 27 листопада 2007 14:06

Іран не має наміру обговорювати з ЄС мораторій на збагачення урану

Іран не має наміру на майбутніх в кінці листопада переговорах з Євросоюзом обговорювати вимогу міжнародного співтовариства припинити роботи по збагаченню урану, заявив у вівторок офіційний представник уряду Ісламської Республіки Голямхоссейн Ельхам.

Секретар Вищої ради національної безпеки Ірану Саїд Джалілі і верховний представник Євросоюзу по зовнішній політиці і безпеці Хавьер Солану проведуть черговий раунд переговорів з іранської ядерної проблеми 30 листопада в Лондоні.

"Всі розмови про мораторій на збагачення урану закінчені. Переговори повинні продовжуватися, і на них протилежна сторона повинна визнати невід"ємні права Ірану в ядерній сфері", - заявив журналістам Ельхам.

Він підкреслив, що прийняті раніше резолюції Ради Безпеки ООН по Ірану, що передбачають санкції відносно цієї країни, "носять незаконний характер і повинні бути відкликані".

У минулу неділю офіційний представник МЗС Ірану Мохаммад Алі Хоссейні повідомив, що іранська сторона на зустрічі з Соланою представить нові ідеї вирішення ядерної проблеми.

Іран наполягає на передбаченому міжнародним законодавством праві збагачувати уран в мирних цілях на своїй території. Проте США і деякі інші держави побоюються, що метою іранських досліджень в ядерній сфері є створення ядерної зброї, і вимагають припинити роботи.

Представники "шістки" країн-парламентерів (постійні члени РБООН і Німеччина) з іранської ядерної проблеми на початку листопада на зустрічі в Лондоні погодилися почати розробку попереднього тексту нової резолюції РБ ООН з посилення санкцій відносно Тегерана. "Шістка" домовилася, що її представники знов зберуться 19 листопада, щоб обговорити доповіді керівника МАГАТЕ Мохаммеда ель-Барадєї по Ірану і представника Євросоюзу Хавьера Солани. Проте на прохання Китаю зустріч представників "шістки" була відкладена на невизначений час, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Іран не має наміру обговорювати з ЄС мораторій на збагачення урану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути